ВИТАМИН Д ЈЕ ЕСЕНЦИЈА МЛАДОСТИ, ОМИЉЕН КОД МУЛТИМИЛИОНЕРА Свакодневни део рутине Брајана Џонсона

Не постоји стандардни протокол за спречавање старења, нити један третман за који се сви лекари и научници слажу да може да врати наш биолошки сат - барем не још.
a
Фото: Pixabay.com

Неки биохакери су испробали скупе ин‌јекције плазме које коштају хиљаде долара, док други научници кажу да су предности доследног, редовног вежбања и здраве исхране неупоредиве.

Али ако постоји једна "магична" капсула против старења, са чиме се готово сви који улажу у дуговечност, проучавају старење или се лично баве старењем могу сложити, то би могао бити витамин Д.

Имунолошки стручњак др Ентони Фаучи, истраживач против старења Жоао Педро де Магалхаес и милијардер, инвеститор у дуговечност Кристијан Ангермајер, рекли су за "Инсајдер" да узимају суплементе витамина Д у различитим дозама и у различито доба године.

Ангермајер је рекао да је то једна од заиста доказаних ствари коју људи могу да ураде за спречавање старења, делом због благотворних ефеката које витамин Д може имати на имуни систем и ризик од рака.

Витамин Д помаже у апсорпцији калцијума, што смањује упалу

Витамин Д помаже нашим цревима да апсорбују калцијум из хране, одржавајући наше кости здравим и јаким. Када не апсорбујемо довољно калцијума из наше исхране, наше тело копа у калцијум који се налази у нашим костима да би задовољио своје потребе.

Студије су доследно показале да старије одрасле особе које узимају суплементе витамина Д (у распону од 400 до 800 међународних јединица дневно, односно 10 до 20 микрограма дневно) значајно смањују ризик од прелома костију, укључујући многе смртоносне преломе кука.

Такође је познато да витамин Д помаже у спречавању грчева и грчева мишића, смањује упалу и побољшава имунолошку функцију.

 старије одрасле особе (који не могу да апсорбују витамин Д као други)

 људи који нису често на сунцу или не једу довољно хране богате витамином Д

 људи са тамнијом кожом (што може отежати апсорпцију витамина Д од сунца)

Стручњаци препоручују да. када људи достигну 70 година, треба да повећају унос витамина Д на 800 ИУ дневно, односно 20 микрограма.

Али немојте претерати са уносом витамина Д, превише може довести до опасног накупљања калцијума у​​бубрезима, срцу, крви и плућима. Сигурна горња граница је 4.000 ИУ дневно, односно 100 микрограма, према Националном институту за здравље.

Колико витамина Д узимају стручњаци?

Биохакер Брајан Џонсон (технолошки предузетник који жели да му организам буде млад као када је имао 18 година), стар 46 година, узима 2.000 ИУ Д3, односно 50 микрограма сваког јутра, пише на његовом сајту.

Његова фасцинација га је навела да се придржава строгог приступа са циљем да преокрене старење уз помоћ тима од 30 од нутрициониста до специјалиста за магнетну резонанцу.

Он се свакодневно подвргава скенирању телесне масти, рутинским магнетним резонанцама, а често и инвазивним тестовима крви и столице да би видео биолошку старост својих органа.

Ангермајер, 45-годишњи милијардер, инвеститор, узима око 4.000 ИУ, односно 100 микрограма свака три дана. Фаучи (82) није прецизирао за "Инсајдер" колико је тачно витамина Д узимао, али је рекао да су његови нивои, који су били ниски пре него што је почео да узима суплементе, постали нормални.

Де Магалхаес се не брине превише о свом уносу витамина Д током лета, али током зиме додаје суплементе витамина Д свом једноставном, умерено здравом режиму против старења – поред редовног вежбања, без пушења и врло мало алкохола или брзе хране.

- Не радим генске терапије у својој гаражи или тако нешто. Морате пронаћи ону равнотежу између уживања у животу и здравог живота који ће вам статистички - по свој прилици - омогућити да живите дуже.

(Телеграф)

EUR/RSD 117.0698
Најновије вести