Витамини, лекови против маларије и аспирини - спас за милион беба годишње

ЊУЈОРК: Животи више од милион беба годишње могли би бити спасени широм земаља у развоју ако би мајке добиле приступ једноставним, јефтиним здравственим мерама као што су витамини, лекови против маларије и аспирин, показала је нова анализа.
bebe
Фото: Dnevnik (arhiva)

Студија, фокусирана на "тиху катастрофу јавног здравља" беба које се рађају премале или прерано", долази у тренутку када Уједињене нације упозоравају да је напредак у смањењу смртности новорођенчади и мртворођене деце смањен од 2015. године, делимично због недовољно средстава за пренаталну негу, пренео је британски лист "Гардијан".

Аутори анализе, објављене у часопису "Лансет", процењују да би се сваке године могло избећи 476.000 смртних случајева новорођенчади и 566.000 мртворођених ако би се прегршт претежно пренаталних мера у потпуности применио у 81 земљи са ниским и средњим приходима.

Глобално, број неонаталних смрти беба које премину у року од 28 дана, више се него преполовио у три деценије између 1990. и 2020. године, са пет милиона на 2,4 милиона.

Али широм света у развоју, посебно у подсахарској Африци и јужној Азији, бројке су и даље високе.

Извештај УН, објављен ове недеље показује да је стопа напретка стагнирала од 2015. због смањења инвестиција, при чему је свака година од тада доносила више од два милиона смрти новорођенчади и 1,9 милиона мртворођених (Светска здравствена организација их је класификовала као бебе које умиру после 28 недеље трудноће).

Ако желимо да видимо другачије резултате, морамо да радимо ствари другачије, рекао је доктор Аншу Банерџи, директор СЗО за здравље и старење мајки, новорођенчади, деце и адолесцената.

Према његовим речима, сада је потребно паметније улагати у примарну здравствену заштиту како би свака жена и беба, без обзира где живе, имале најбоље шансе за здравље и преживљавање.

Многе, ако не и све, мере препоручене у низу текстова објављених у "Лансету" већ се користе у земљама са високим приходима, од помоћи трудницама да престану да пуше, до давања аспирина када су у великом ризику од прееклампсије.

Али они се не користе систематски на многим местима, посебно у земљама са здравственим системима под великим притиском хуманитарних ванредних ситуација, као што су Авганистан или Јужни Судан.

Извештај УН открио је да је мање од 60 одсто жена у најтеже погођеним земљама имало тек четири од осам пренаталних прегледа које је СЗО препоручила.

Упркос изазову, "цена" спровођења мера у 81 земљи износила би око 1,1 милијарду долара, наводе аутори, што је "делић" онога што добијају други здравствени програми.

Утицај би, међутим, могао бити огроман јер би могло потенцијално спречити да се 5,2 милиона беба годишње роде превремено, мале за гестационо доба или са малом порођајном тежином.

      

EUR/RSD 117.0389
Најновије вести