heavy intensity rain
10°C
15.05.2025.
Нови Сад
eur
117.2371
usd
104.7321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

АКО ВАМ СЕ ЈЕДЕ СЛАТКО, ОНДА ЈЕ ОВО ПРАВИ СЛАТКИШ ЗА ВАС Не само што је укусан, већ је и добар за мозак, расположење и добар тен!

15.05.2025. 17:33 18:11
Пише:
Извор:
zadovoljna.nova.rs
čokolada
Фото: pixabay.com, ilustracija

Црна чоколада је препуна хранљивих састојака који могу да позитивно утичу на ваше здравље.

Направљена од семена дрвета какаоа, један је од најбољих извора антиоксиданаса.

Студије показују да црна чоколада може да побољша здравље и смањи ризик од срчаних болести, а на сајту HealthLine представљају седам здравствених користи црне чоколаде, односно какаоа, које су поткрепљене научним истраживањима.

Веома је хранљива

Ако купите квалитетну црну чоколаду са високим уделом какаоа, може да буде прилично хранљива. Садржи пристојну количину растворљивих влакана и обилује минералима.

Једна чоколадица од 50 грама са 70–85% какаоа садржи:

Влакна: 5,5 грама

Гвожђе: 33% дневне препоручене вредности

Магнезијум: 28% дневне препоручене вредности

Бакар: 98% дневне препоручене вредности

Манган: 43% дневне препоручене вредности.

Поред тога, садржи много калијума, фосфора, цинка и селена.

čokolada
Фото: pixabay.com, ilustracija

Садржај масних киселина у какаоу и црној чоколади је такође добар. Те масти су углавном здраве – олеинска, стеаринска и палмитинска киселина.

Стеаринска киселина има неутралан ефекат на холестерол у телу. Палмитинска киселина може подићи ниво холестерола, али она чини само трећину укупног уноса калорија из масти.

Наравно, 50 грама је поприлична количина јер ти хранљиви састојци и здраве масти долазе уз 300 калорија и 12 грама шећера. Зато је најбоље конзумирати црну чоколаду умерено.

Одличан извор антиоксиданаса

Црна чоколада је пуна органских једињења која су биолошки активна и делују као антиоксиданси.

Једињења попут полифенола, епикатехина, катехина и олигомерних процијанидина који се налазе у црној чоколади помажу телу да се бори против слободних радикала, који могу изазвати оксидативни стрес и повећати ризик од болести.

Антиоксиданси у црној чоколади могу помоћи у:

- снижавању ЛДЛ (“лошег”) холестерола

- спречавању оштећења ћелија

- заштити артерија

- регулисању нивоа шећера у крви

- очувању здравља мозга.

Може да побољша циркулацију и снизи крвни притисак

Флавоноиди у црној чоколади могу да стимулишу ендотел (унутрашњи слој артерија) да производи азот-оксид.

Једна од функција азот-оксида је да шаље сигнале артеријама да се опусте, што смањује отпор протоку крви и тиме снижава крвни притисак.

čokolada
Фото: pixabay.com, ilustracija

Неке студије сугеришу да флавоноиди у какаоу и црној чоколади доприносе побољшању протока крви и снижавању крвног притиска. Међутим, истраживања су помешана.

Студија из 2019. године спроведена на женама показала је да конзумација црне чоколаде са 85 одсто какаоа благо повећава крвни притисак два сата након јела. Ипак, једење црне чоколаде у периодима стреса помогло је да се крвни притисак и срчани ритам благо снизе.

Због великих разлика међу студијама потребна су додатна истраживања да би се тачно утврдио ефекат црне чоколаде на крвни притисак.

Регулише холестерол

Конзумирање црне чоколаде може да буде од користи код фактора ризика за срчане болести јер може да штити од високог холестерола.

На пример, преглед студија из 2021. године показао је да конзумација црне чоколаде помаже у снижавању ЛДЛ холестерола и нивоа шећера у крви у стању поста.

Неке форме ЛДЛ холестерола су склоније оксидацији, што се дешава када реагују са слободним радикалима. Оксидација чини ЛДЛ честице реактивним и способним да оштете друга ткива, као што је зид артерија.

Какао може помоћи у смањењу оксидације ЛДЛ-а јер садржи антиоксидансе који доспевају у крвоток и штите липопротеине од оксидативног оштећења.

Црна чоколада такође садржи теобромин и стилбене, који могу помоћи у повећању ХДЛ (“доброг”) холестерола.

Може да смањи ризик од срчаних болести

Једињења у црној чоколади делују као јака заштита од оксидације ЛДЛ холестерола. Дугорочно, то може довести до мањег таложења холестерола у артеријама, што смањује ризик од срчаних болести.

Истраживања показују значајно побољшање.

Временом конзумација какаоа богатог флаванолима или црне чоколаде може побољшати здравље кардиоваскуларног система, снизити крвни притисак и штитити од срчаних обољења.

Преглед из 2017. године открио је да конзумација чоколаде три пута недељно смањује ризик од срчаних болести за девет одсто. Чоколада у већим количинама није показала додатне користи.

Преглед из 2018. године сугерише да конзумација 45 грама чоколаде недељно смањује ризик од срчаних болести за 11 одсто. Конзумација преко 100 гграма недељно не пружа додатне користи.

Иако су резултати обећавајући, потребна су додатна истраживања да би се дефинитивно потврдила заштитна улога црне чоколаде.

Може да заштити кожу од сунца

Биоактивна једињења у црној чоколади могу бити корисна и за вашу кожу.

Преглед из 2021. године сугерише да флаваноли могу помоћи у заштити од оштећења изазваних сунцем, побољшању протока крви у кожи, повећању густине и хидратације коже.

Студије су показале да минимална доза УВ зрачења потребна да изазове црвенило коже 24 сата након излагања може да порасте, па чак се и удвостручи, након конзумације чоколаде богате флаванолима током 12 недеља. То значи да ваша кожа има бољу заштиту од сунца.

Ако планирате летовање, размислите о томе да унапред повећате унос црне чоколаде.

Међутим, имајте на уму да чоколада не може заменити крему за сунчање и друге облике заштите од сунца.

čokolada
Фото: pixabay.com, ilustracija

Може да побољша функцију мозга

Црна чоколада може да побољша функцију мозга.

Студије показују да конзумација какаоа богатог флаванолима може да побољша проток крви у мозгу код млађих одраслих особа. То може да објасни зашто свакодневна конзумација какаоа побољшава пажњу, вербално учење и памћење.

Флавоноиди из какаоа могу такође да помогну у очувању здравља мозга и менталних способности код старијих особа са благим когнитивним оштећењем и да смање ризик од деменције. Ипак, потребна су додатна истраживања.

Поред тога, какао садржи стимулансе као што су кофеин и теобромин, што може бити један од разлога за краткорочно побољшање можданих функција.

Дакле, око 50 грама црне чоколаде дневно може да обезбеди добру количину влакана, антиоксиданаса и других хранљивих састојака који могу бити корисни за мозак и срце. Када се једе умерено, црна чоколада са 85 одсто какаоа може да има бројне здравствене користи. Генерално, што је већи проценат какаоа, то је чоколада здравија.

Јасно је да не треба да једете много чоколаде сваког дана јер ипак садржи пуно калорија и шећера и лако је претерати. Међутим, можете лагано уживати у једној или две коцкице после вечере. И не заборавите да многе црне чоколаде које се продају нису хранљиве. Бирајте оне са минимум 70 одсто какаоа.

Извор:
zadovoljna.nova.rs
Пише:
Пошаљите коментар
ЧОКОЛАДА КОЈА ЈЕ ОБЕЛЕЖИЛА МНОГА ДЕТИЊСТВА ПОВЛАЧИ СЕ СА ТРЖИШТА Нестаје са рафова после више од 100 година
тоблероне

ЧОКОЛАДА КОЈА ЈЕ ОБЕЛЕЖИЛА МНОГА ДЕТИЊСТВА ПОВЛАЧИ СЕ СА ТРЖИШТА Нестаје са рафова после више од 100 година

20.04.2025. 08:54 09:08