ЦРНИ ЛУК НИЈЕ БАШ НАЈБОЉИ ИЗБОР УЗ РОШТИЉ Познати гастроентеролог саветује шта заиста иде уз ћевапе, пљескавице и вешалице
Доктор Воја,препоручује допуну за смирење у тањиру, да не би страдао стомак
Познати гастроентеролог др Војислав Перишић упозорава да црни лук није баш најбољи избор уз роштиљ
Први мај нам куца на врата, а знамо шта то значи – време је за роштиљ! Ћевапи, вешалице, пљескавице и кобасице су готово неизоставни део сваког првомајског дружења. И наравно, неизоставни црни лук са стране. Али, можда бисте овог пута могли да направите малу промену у менију.
Познати гастроентеролог др Војислав Перишић саветује да црни лук није баш најбољи избор уз роштиљ.
„Црни лук зна да надима јер подстиче стварање пробиотских материја, и уз то вас натера да ожедните. Није то пријатан осећај, ја га не бих препоручио – осим младог лука, то је већ друга прича“, рекао је др Воја.
Уместо тога, предлаже да се тањир допуни обиљем свеже салате, јер баш она може да помогне организму да лакше свари маснију храну с роштиља.
„Ако је оброк јак и масан, добра салата га може лепо ‘смирити’. Зелениш нека буде главни – купус, зелена салата, па чак и целер. Целер је веома важан због каротеноида које садржи“, објашњава доктор.
И још нешто – не претерујте са сољу!
„Со захтева да пијемо више течности, а у кафани се ретко пије вода. Уз роштиљ иде вино, пиво, шприцер... Зато је боље да не солите превише. Додајте рузмарин, то обавезно! Ставите га у маслиново уље па направите маринаду – не само да даје мирис, већ штити месо“, препоручује др Перишић.
За крај, један важан савет за саме мајсторе роштиља:
„Ако печете на ћумуру, он мора да изгори потпуно и да остане само жар. Никако да се месо ставља док још гори и дими се – јер тај дим садржи штетне материје које не желите у свом оброку.“
Дакле, ако желите да вам роштиљ за Први мај буде укусан, али и здравији – слушајте савете др Воје: више салате, мање соли и паметно ложење!
АЛО/НајЖена