ЈЕЛИ СТЕ БЕЛИ ЛУК? Не брините, ово воће ће елиминисати непријатан задах брже него што мислите
Захваљујући овим природним решењима можете уживати у омиљеним јелима без бриге око свежине даха.
Бели лук је краљ зачина, али његов интензиван укус прати и једна велика мана – непријатан задах. Обично прање зуба често није довољно, јер проблем долази изнутра. Срећом, решење се крије у природи, а најефикаснији савезници у борби против овог проблема су намирнице које већ имате код куће и које могу неутралисати непријатан мирис.
Када поједете бели лук, његова снажна једињења сумпора, попут алил-метил сулфида, апсорбују се у крвоток. Одатле се излучују кроз плућа, што узрокује мирис који може да траје и до 24 сата. Задах стога није само површински проблем у устима, већ системски – и треба га решавати „изнутра“, а не само прикривати, пише портал Tasting Table.
Природни савезници за свеж дах
Истраживања су показала да намирнице богате фенолима и ензимима могу неутралисати испарљива једињења из белог лука. Кључно је деловати брзо – током или одмах након оброка.
Сирова јабука је одличан савезник у борби против задаха. Њени полифеноли разграђују сумпорна једињења, а хрскава текстура механички чисти зубе. Сличан ефекат имају и зелена салата и цикорија. Свеже зачинско биље попут першуна, нане и босиљка такође је веома делотворно – жвакањем се ослобађа хлорофил, природни дезодоранс, као и етерична уља која неутралишу мирис.
Не треба занемарити ни целер, који подстиче лучење пљувачке.
Чаша пуномасног млека или грчки јогурт након јела могу бити изненађујуће ефикасни, јер масноће и протеини неутралишу сумпорна једињења. Добар избор је и шоља зеленог чаја – његови полифеноли помажу, а за разлику од кафе, не исушује уста. И испирање уста водом са неколико капи лимуновог сока може помоћи, али с опрезом, јер киселина може оштетити зубну глеђ.
Комбинујте паметно
Завршите оброк са неколико кришки јабуке, попијте чашу млека или сажваћите листић нане. Уз ове природне трикове, можете безбрижно уживати у омиљеним укусима и задржати свеж дах.