Лето доноси вирусе, бактерије, пад имунитета...ОВАЈ ЧЕСТО ЗАНЕМАРЕН МИНЕРАЛ може бити ваш најбољи заштитник, А ВЕЋИНА људи га не уноси довољно
Летњи месеци често са собом доносе и нежељене госте – вирусне и бактеријске инфекције. Док уживамо у сунцу, купању и путовањима, организам је изложен бројним изазовима: од климатских промена и стреса до блиског контакта с великим бројем људи.
Управо тада нашем имунитету треба додатна подршка – а једно од најмоћнијих, а често занемарених оружја јесте јод.
Лети су честе инфекције респираторног и дигестивног система, упале грла, синуса, али и вирозе које брзо круже међу људима. Посебно су проблематичне бактеријске инфекције које се шире путем контаминиране хране и воде – као што су салмонела и ешерихија коли.
У таквом окружењу, организму је потребно да брзо и ефикасно препозна нападаче и неутралише их. Ту на сцену ступа јод.
Како нас јод може заштитити?
Јод који уносимо исхраном делује изнутра, јачајући способност организма да се брани од инфекција. Он је неопходан за синтезу хормона штитне жлезде, али његово дејство иде много даље.
Др Гери Ворен, главни истраживач престижне америчке компаније САИЦ, у раду објављеном у публикацији Ресеарцх Гате наглашава:
"Дневни унос максимално препоручених количина јода доводи до апоптозе – ћелијске смрти ћелија заражених вирусом, спречавајући његово даље ширење."
Другим речима, јод може помоћи организму да идентификује и елиминише заражене ћелије, спречавајући да се вирусне и бактеријске инфекције шире у телу.
Осим тога, јод помаже да ојачамо имунитет, што је кључно за летње месеце када је тело изложено додатном стресу, те спречава умор и пад концентрације, који су чести пратиоци инфекција.
Како обезбедити довољан унос јода?
Најбољи природни извори јода су морске рибе, шкољке и морске алге.
Дневна препоручена доза за одрасле износи око 150 микрограма, а код трудница и дојиља и више.