clear sky
38°C
26.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2116
usd
100.9227
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЛЕТО У СВАКОМ ЗАЛОГАЈУ Ако сте љубитељ поврћа, пробајте провансалски рататуј по рецепту шефа са Мишленовом звездицом

26.06.2025. 14:04 14:10
Пише:
Извор:
Plant Based
povrće
Фото: Pexels

Ако треба изабрати једно јело које на најбољи начин изражава есенцију сунцем окупаног југа Француске – онда је то свакако рататуј.

Ово скромно, једноставно и рустично јело од поврћа потиче из Провансе, а у питању је једно од оних јела чији укус доноси и буквално – лето на тањиру. Па иако делује једноставно, рататуј је једно од оних јела које већина не зна да направи како треба, па се често своди на неугледно вариво од поврћа без пуноће укуса.

Е па, ако сте љубитељ летњег поврћа, данас вам представљамо сјајну интерпретацију рататуја из кухиње познатог француског шефа Алексиса Готијеа. Па ко ће боље спремити рататуј него Француз рођен у Прованси?

Готије је шеф који је заслужио Мишленову звездицу, а привукао је пажњу када је са класичне француске кухиње прешао на 100% plant based кухињу и у том духу трансформисао и свој познати ресторан у Лондону. Осим вођења три успешна ресторана, Готије је врло присутан и на друштвеним мрежама, где несебично дели своју филозофију веганске кухиње.

 

 

„Које је то јело без кога не бих могао да живим? То је рататуј!“, рекао је недавно Готије у свом Инстаграм видеу где је демонстрирао поступак припреме традиционалног рататуја. Укуси рататуја га, како каже, везују за детињство у Прованси. Шта је рататуј? По речима шефа Готијеа – то је збир оних ствари које сунце на југу Француске производи најбоље – парадајза, патлиџана, тиквица, лука и зачинског биља.

Шеф Готије нам открива неколико тајни припреме доброг рататуја:

  • Поврће не треба сећи ситно, већ на крупније комаде (чак и лук) – тако задржавају више укуса у себи;
  • Свако поврће треба прво пропржити посебно, а никако све заједно у једној шерпи – чувајући сваком поврћу на тај начин и текстуру, али и укус;
  • Користити зрело и мало одстојало поврће, а не оно тек убрано;
  • Све пропржено поврће спојити у једну шерпу уз додатак изгњеченог парадајза, зачинског биља и маслиновог уља, па лагано пећи поклопљено у рерни – да се укуси полако развију до коначне хармоније укуса.

Последња тајна о рататују коју нам открива шеф Готије јесте да је то јело које никада није савршено првог дана када га припремите. Савршенство наступа – у наредних неколико дана, када јело одстоји. Он каже да се ово јело може јести – хладно, млако или топло, као предјело, главно јело или прилог.

 

 

Рецепт за рататуј шефа Готијеа:

  • 1 велики патлиџан
  • 2 средње тиквице
  • 2 паприке – црвене или жуте
  • 4 свежа мекша парадајза (по жељи ољуштена)
  • 1 главица црног лука
  • 2 чена белог лука (иситњена)
  • пире од парадајза – из тубе или конзерве (количина по жељи и у зависности од сочности парадајза који имате)
  • 1 кашичица суве мајчине душице (или пар гранчица свеже, ако имате)
  • со и бибер
  • маслиново уље
  • свеж босиљак
  • по жељи, за додатну дубину укуса можете додати и мало балзамико сирћета и димљене паприке.

Јело послужите са још мало свежег босиљка (ако имате) и преливено са још мало доброг маслиновог уља – хладно, топло или на собној температури (све верзије су одличне). Ево и неколико идеја за послужење рататуја:

  • Уз хрскави препечен багет
  • Уз паленту или кускус
  • Преко хладне скуване интегралне пасте или киное – као хладан летњи оброк
  • Као прилог уз печене кромпире
  • Као пуњење за слане палачинке – на пример направљене од брашна леблебије или сочива.

Када третирамо свако поврће са поштовањем које заслужује, шеф Готије нам је показао да је могуће претворити обичну сељачку храну у врхунски гастрономски ужитак. Његова техника демонстрира како најбоље припремати кувано јело од поврћа за бољу текстуру, али и више слојева и пуноће укуса. Зато симпатични Готије завршава свој видео мљацкајући омиљени рататуј уз речи: „Знам да можда не изгледа нарочито секси, али је невероватно укусно. А то је живот.“

Извор:
Plant Based
Пише:
Пошаљите коментар