Направите домаћи сируп од младих борових иглица ДАР ПРИРОДЕ КОЈИ ЈАЧА ОРГАНИЗАМ И СМИРУЈЕ КАШАЉ
Сируп од младих борових иглица, традиционални природни препарат који се користи вековима, поново добија на популарности као моћан савезник за здравље, посебно у борби против респираторних тегоба.
Овај драгоцени дар природе прави се од свежих пролећних изданака бора и познат је по бројним благотворним дејствима – од јачања имунитета до ублажавања кашља и упала. Доносимо вам проверен рецепт за припрему овог сирупа у кућним условима и преглед његових лековитих својстава.
Лековитост младих борових иглица
Сируп од борових иглица традиционално се користи као природни лек са више корисних утицаја на организам:
Подршка дисајним путевима
Овај сируп делује као природни експекторанс – олакшава избацивање слузи из дисајних путева, ублажава надражено грло и помаже код продуктивног кашља, али и сувог, надражајног кашља. Природна деконгестивна својства могу ублажити запушен нос и притисак у синусима.
Јачање имунитета
Богат витамином Ц и другим антиоксидансима, сируп од борових изданака подржава имуни систем, посебно у сезони прехлада и грипа. Умерена, редовна употреба може помоћи организму да се ефикасније одбрани од инфекција.
Противупално и умирујуће дејство
Захваљујући природним противупалним једињењима, сируп ублажава упале у дисајним путевима. Ароматична својства бора имају и умирујући ефекат на цео организам.
Сируп као укусан додатак
Осим што је лековит, сируп од младих борових иглица може се користити и у кухињи – као заслађивач за чајеве, прелив за палачинке или колаче, па чак и као део маринаде за месо (посебно дивљач), коме даје благу, шумску арому.
Рецепт за домаћи сируп од младих борових иглица
Састојци: 1 кг свежих младих борових иглица 1 кг шећера (белог или смеђег)
Вода (довољно да покрије иглице)
По жељи: сок од 1–2 лимуна (додаје се на крају кувања)
Припрема:
1. Иглице опрати под млазом хладне воде и добро отрести вишак воде.
2. Ставити их у већи лонац и прелити водом тако да буду потпуно покривене.
3. Када вода проври, смањити ватру и кувати око 1 сат. Течност ће добити смеђу боју и интензиван мирис бора.
4. Склоните са шпорета и процедити кроз газу или густо сито у чист лонац. Добро исцедити иглице да се извуче што више течности.
5. Измерити добијену течност – на 1 литар додаје се између 700 г и 1 кг шећера (у зависности од жељене слаткоће).
6. Кувати сируп на лаганој ватри, повремено мешајући, док не достигне жељену густину (1 до 3 сата).
7. По жељи, на крају додати свеже цеђен сок од лимуна.
8. Врућ сируп сипати у стерилизоване стаклене тегле и добро затворити.
9. Чувати на хладном и тамном месту. Правилно припремљен сируп траје и до годину дана.
Искористите дарове природе док је сезона младих изданака – припремите овај мирисни и лековити сируп и унесите део шуме у свој дом!