УМОР, ГОЈЕЊЕ, ЛОША КОНЦЕНТРАЦИЈА? Можда вам недостаје овај важан минерал ЕВО КАКО ДА ГА НАДОКНАДИТЕ
Јод је један од есенцијалних минерала који има веома важну улогу у функционисању штитасте жлезде и регулацији метаболизма.
Иако се налази у различитим намирницама, недостатак јода и даље представља озбиљан здравствени проблем, посебно у регионима где је његов унос исхраном недовољан.
Ко је у ризику?
Недостатак јода најчешће настаје због неадекватног уноса путем исхране. Повећане потребе за овим минералом јављају се током трудноће и дојења, када је јод од кључне важности за нормалан развој мозга и нервног система фетуса и новорођенчета.
Такође, вегани и особе које избегавају производе животињског порекла могу бити у ризику од недостатка јода, нарочито ако не користе јодирану со или додатке исхрани.
Одређене намирнице, као што су соја, броколи и купус, садрже једињења која могу успорити апсорпцију јода у организму и тиме додатно повећати ризик од дефицита.
Последице дуготрајног недостатка јода
Недостатак јода може оставити озбиљне последице по здравље, а неки од најчешћих симптома укључују:
Повећање штитасте жлезде (гушавост) као реакцију организма на мањак јода
Хипотиреозу – успорен рад штитасте жлезде који може изазвати хронични умор, повећање телесне тежине, суву кожу, ломљиву косу и проблеме с концентрацијом
Когнитивне потешкоће, нарочито код деце, јер је јод од суштинског значаја за развој мозга
Компликације у трудноћи, укључујући већи ризик од спонтаног побачаја, мртворођенчади и менталних тешкоћа код детета
Како спречити недостатак јода?
Употребом јодиране соли уместо обичне кухињске соли
Разноврсном и уравнотеженом исхраном која укључује морске плодове, млеко, млечне производе, јаја и алге
Додацима исхрани у случајевима када прехрана не обезбеђује довољне количине јода – посебно код трудница, дојиља и особа на рестриктивним дијетама
Редовним лекарским контролама и лабораторијским анализама, које могу на време открити недостатак јода и спречити развој тежих здравствених проблема