БЕЗ МЛЕКА ДО ЈАКИХ КОСТИЈУ Ево где се крије биљни калцијум
Калцијум је кључни минерал за очување чврстих костију, здравих крвних судова и уравнотеженог метаболизма, а има важну улогу и у регулацији телесне тежине.
Иако су млеко и млечни производи традиционално сматрани најбогатијим изворима калцијума, постоје бројне биљне намирнице које се могу укључити у свакодневну исхрану као одлична алтернатива – посебно за оне који избегавају млечне производе.
Папаја
Ово тропско воће садржи око 20 мг калцијума на 100 грама. Занимљиво је да чак ни термичка обрада не утиче негативно на садржај калцијума, па га слободно можете конзумирати свежег или обрађеног.
Сок од поморанџе
Осим што је богат витамином Ц, који побољшава апсорпцију калцијума, свеже цеђен сок од поморанџе доприноси очувању густине костију и јача имуни систем. Комбинација ова два нутријента чини га правом заштитом за кости и опште здравље.
Махунарке
Пасуљ и сочиво се истичу као одлични извори калцијума чак 244 мг на 100 грама. Због присуства влакана, калцијум из махунарки се добро апсорбује. Поред тога, махунарке помажу у регулацији шећера у крви и продужују осећај ситости, па су корисне и у дијетама.
Амарант
Ова древна житарица, коју су користили Астеци и поштовали у старој Кини, прави је пример функционалне хране. Само 5 до 10 грама проклијалог семена дневно може допринети снижавању холестерола, ублажавању симптома дерматитиса и помоћи код контроле телесне тежине.
Зелено лиснато поврће
Рукола, кељ и спанаћ су међу најбогатијим биљним изворима калцијума. Ипак, вреди знати да калцијум из спанаћа није у потпуности искористив због присуства оксалата који отежавају апсорпцију.
Уколико избегавате млеко или сте на веганској исхрани, увођење ових намирница у јеловник може помоћи да унесете довољне количине калцијума, очувате здравље костију и допринесете општем балансу организма.