НЕ КУПУЈТЕ ВЕЋ ИСЕЧЕН ХЛЕБ Упакован и привлачан на први поглед, али потенцијално ШТЕТАН ПО ЗДРАВЉЕ
Све чешће на рафовима продавница можемо видети већ исечен хлеб, упакован у полиетиленске кесе, спреман за конзумацију.
Иако делује практично и штеди време, стручњаци упозоравају да такав производ може бити мање здрав од традиционалног, свеже исеченог хлеба.
Како објашњавају нутриционисти, хлеб који је индустријски исечен има значајно већу површину изложену ваздуху, што убрзава процес кварења. На тим површинама се лакше развијају споре буђи, посебно ако је хлеб упакован у непропусну пластичну амбалажу, где се задржава влага – идеално окружење за микроорганизме.
Због брзог кварења, произвођачи често прибегавају употреби конзерванса како би продужили рок трајања. Међутим, ти адитиви завршавају у нашем организму, што може имати негативне последице по здравље, нарочито уколико се овакви производи редовно конзумирају, пише Телеграм канал "Здравље и лепота".
Још један мање познат аспект индустријске обраде хлеба јесте употреба уља при машинској сечи. Ножеви којима се хлеб сече морају бити подмазани, а дешава се да, из економских разлога, неки произвођачи користе уља сумњивог или недовољног квалитета. Последица тога је да у производ могу доспети супстанце које немају шта да траже у храни.
Иако овако исечени хлеб изгледа уредно, са равномерним кришкама које се лако користе, он може бити мање безбедан и нутритивно сиромашнији у поређењу са свежим, несеченим хлебом који сами можемо исећи код куће.
Стручњаци саветују потрошаче да, кад год је то могуће, бирају целе векне без додатне индустријске обраде, као и да читају декларације на паковању, како би избегли непотребне адитиве и потенцијално штетне састојке.