clear sky
27°C
13.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2131
usd
101.7917
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БУЂ НА ХЛЕБУ НИЈЕ САМО ОДБОЈНА Ево шта заправо ради вашем телу!

12.06.2025. 14:47 14:53
Пише:
Извор:
Plant Based
буђ
Фото: Pixabay

Сигурно вам се бар једном десило да заборавите векну хлеба у кутији или на месту где иначе одлажете хлеб. Обично се присетите баш онда када вам падне на памет да од тог преосталог хлеба направите прженице или крутоне за салату.

Међутим, нимало изненађујуће, затекнете да је хлеб променио и боју и мирис - појавила се буђ. Иако бисте га најрадије одмах бацили, вероватно сте се барем једном запитали: да ли је довољно да одсечем убуђали део и искористим остатак?

Шта је буђ и да ли је сигурно јести такав хлеб?

Иако се нека буђ користи у исхрани - нпр. у производњи плавог сира, буђ на хлебу не треба сматрати безбедном. Конзумација буђавог хлеба може изазвати здравствене проблеме, укључујући алергијске реакције и респираторне тегобе, посебно код особа осетљивих на буђ.

буђ
Фото: Pixabay

Буђ је врста гљивица која може, али не мора, бити видљива голим оком. Сродна је печуркама и храни се органским материјама - као што је хлеб. Фини, пуфнасти делови које видимо су заправо колоније спора, које се лако шире ваздухом унутар амбалаже. Могу бити беле, зелене, сиве, црне или жуте, али боја није поуздан показатељ о којој се врсти буђи ради.

На хлебу најчешће расту врсте буђи као што су Penicillium, Fusarium, Aspergillus, Rhizopus и Mucor. Свака врста има своје подврсте и боју спора, која може варирати у зависности од фазе раста и услова околине. Развоју буђи погудује влажна средина.

Да ли је безбедно јести хлеб са буђи?

Никако не би требало да једете хлеб који има буђ. Чак и ако видите само једну тачкицу буђи, цео хлеб треба бацити.

Чак и ако уклоните део на којем видите буђ, то не значи да је остатак безбедан. Споре и „корени” буђи продиру дубоко у хлеб и шире се кроз целу векну, често и пре него што постану видљиве. Због тога је најбоље бацити цео хлеб.

Могућност разбољевања

Буђ на хлебу може производити микотоксине - секундарне метаболите које могу изазвати здравствене проблеме. Могу негативно утицати на здравље црева, изазвати пробавне сметње, па чак и повећати ризик од одређених болести код дуже изложености.

Посебно осетљиве групе су деца, труднице, старије особе и они са ослабљеним имунитетом. Код њих тровање може бити озбиљно.

хлеб
Фото: Pixabay

Такође, према подацима америчког ЦДЦ-а, особе са лоше регулисаним дијабетесом и друге хроничне болеснике могу бити подложне реткој, али озбиљној инфекцији - мукормикози, која може настати удисањем спора буђи Рхизопус, често присутне на хлебу.

Поред тога, микотоксини могу нарушити здравље црева уништавањем корисних бактерија и, како наводи једно истраживање из 2018. године, повећати ризик од рака јетре.

Како чувати хлеб да дуже траје?

Без додатака, хлеб на собној температури траје свега три-четири дана пре него што се појави буђ. Масовно произведени хлебови често садрже конзервансе који успоравају развој буђи. Индустријски хлеб из продавнице, који долази у пластичној амбалажи, може трајати око две недеље на собној температури, две-три недеље у фрижидеру и до пет месеци у замрзивачу.

хлеб
Фото: Pixabay

Напомена: Безглутенски хлебови су због веће влажности и мањег садржаја конзерванса склонији кварењу, па се често продају замрзнути.

Ако правите домаћи хлеб или купујете свеж из пекаре, пустите да се потпуно охлади пре него што га умотате - у супротном ће се влага задржати и подстаћи развој буђи. Ако приметите влагу на векни, пажљиво је обришите чистом крпом или папирним убрусом.

Хлеб из продавнице дуже траје због конзерванса, али је замрзавање најбољи начин да се продужи рок трајања. Када сте у дилеми, боље баците векну како не бисте ризиковали здравље.

Извор:
Plant Based
Пише:
Пошаљите коментар
ХЛЕБ ВАМ СЕ УБУЂА ЗА ДВА ДАНА? Са овим триком трајаће ЦЕЛУ НЕДЕЉУ, без фрижидера и замрзавања
hleb

ХЛЕБ ВАМ СЕ УБУЂА ЗА ДВА ДАНА? Са овим триком трајаће ЦЕЛУ НЕДЕЉУ, без фрижидера и замрзавања

16.05.2025. 16:41 16:47
ЗАШТО НИКАД НЕ ТРЕБА ПОЈЕСТИ СИР СА КОЈЕГ СТЕ ОДСЕКЛИ САМО БУЂАВИ ДЕО Докторка открила У ЧЕМУ ГРЕШИМО И КОЛИКО РИЗИКУЈЕМО

ЗАШТО НИКАД НЕ ТРЕБА ПОЈЕСТИ СИР СА КОЈЕГ СТЕ ОДСЕКЛИ САМО БУЂАВИ ДЕО Докторка открила У ЧЕМУ ГРЕШИМО И КОЛИКО РИЗИКУЈЕМО

29.08.2024. 09:17 09:26
„БУЂАВЕ СУ“ Из продаје ХИТНО повучен овај производ: Контаминиран је!

„БУЂАВЕ СУ“ Из продаје ХИТНО повучен овај производ: Контаминиран је!

07.03.2024. 20:55 20:59