broken clouds
24°C
10.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1807
usd
100.0433
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ВИДЕО) МЕСАР НА ТИКТОКУ РАЗОТКРИО КОЈИ ДЕО МЕСА НЕ ТРЕБА НИКАКО ДА КУПУЈЕТЕ: "Правите велику грешку, журба доводи до лоших одлука"

09.07.2025. 19:55 20:07
Пише:
Извор:
Клик.хр
Фото: Дневник/Ф. Бакић

У времену када се потрошачи све чешће одлучују да купују само одређене делове пилетине – најчешће бело месо, батаке или крила – стручњаци из месне индустрије упозоравају да је то озбиљна грешка.

Међу њима је и један месар који има изузетно популаран профил на ТикТоку, где дели практичне савете из своје свакодневне праксе.

Према његовим речима, куповина само једног дела пилетине, нарочито белог меса, најскупља је и најмање исплатива опција коју многи бирају из навике или због комоције.

Цело пиле – уштеда новца и кулинарске могућности

„Много је паметније и економичније купити цело пиле него само бело месо, батаке или крила, што људи најчешће бирају“, поручује месар у једном од својих најгледанијих видеа.

Он наглашава да цело пиле нуди много више од неколико филеа – када се правилно подели, од њега може да се направи чак шест различитих оброка. Од разноврсног меса, преко леђа и врата, па све до костију и ножица идеалних за домаће супе и чорбе – сваки део пилета има вредност у кухињи.

 

@elcarnicerotiktoker Respuesta a @Silviasilvieta espero que ayude a alguien 🤜🏻🤛🏻 #chuletacity #aprendeconjerry #polloentero ♬ sonido original - el carnicero tiktoker

 Посебно истиче значај костију које су, како каже, „пуне колагена“ и идеалне за припрему темељаца који су и укусни и хранљиви.

 

Бело месо – најскупљи избор који не користи пун потенцијал пилетине

Купци често из практичних разлога бирају бело месо, несвесни да тако пропуштају бројне предности које пружа цело пиле. Месар тај избор назива „фаталном грешком“, јер је бело месо не само најскупљи појединачни део, већ има и ограничену употребљивост.

Као одговор на ту праксу, све више месара и кулинарских ентузијаста препоручује куповину целог пилета, посебно онима који желе да добију више за свој новац, али и онима који кувају само за себе. Иако се често мисли да куповина већих количина није исплатива за самце, пракса показује супротно – уз замрзавање и планирање оброка, цело пиле може бити идеално и за мање домаћинство.

Купујте промишљено – журба доводи до лоших одлука

Осим што нуди конкретне савете о штедњи, овај искусни месар упозорава и на честу грешку – журбу током куповине. „Без обзира на то колико сте у гужви, никад не идите у куповину под притиском“, саветује.

Додаје да се одлуке донесене у журби често покажу као лоше, што се нарочито односи на избор меса – потрошачи инстинктивно бирају оно што им је познато и што делује брзо, не размишљајући о дугорочној исплативости.

Више меса, више јела, мањи трошкови

Закључно, месари и стручњаци за исхрану позивају потрошаче да промене навике и буду боље информисани. Куповина целог пилета доноси више могућности у кухињи, смањује отпад и штеди новац – све уз богатији и разноврснији мени.

Зато, следећи пут кад кренете у месару, размислите два пута пре него што посегнете само за пилећим филеом – можда је време да цело пиле добије своје заслужено место у вашем фрижидеру.

Клик.хр

Извор:
Клик.хр
Пише:
Пошаљите коментар
ЕВО КОЈЕ МЕСО НИКАКО НЕМОЈТЕ ДА ЈЕДЕТЕ! Оно што највише волимо највише прети здрављу!
s

ЕВО КОЈЕ МЕСО НИКАКО НЕМОЈТЕ ДА ЈЕДЕТЕ! Оно што највише волимо највише прети здрављу!

07.07.2025. 14:06 14:16
КАКО СУ НАШЕ БАКЕ ЧУВАЛЕ МЕСО МЕСЕЦИМА БЕЗ СТРУЈЕ Свеже је недељама, а топи се у устима
месо

КАКО СУ НАШЕ БАКЕ ЧУВАЛЕ МЕСО МЕСЕЦИМА БЕЗ СТРУЈЕ Свеже је недељама, а топи се у устима

31.05.2025. 15:58 16:03