overcast clouds
16°C
02.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2105
usd
103.2874
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КАКО СУ НАШЕ БАКЕ ЧУВАЛЕ МЕСО МЕСЕЦИМА БЕЗ СТРУЈЕ Свеже је недељама, а топи се у устима

31.05.2025. 15:58 16:03
Пише:
Извор:
Index.hr
месо
Фото: Ilustracija pixabay

Пре него што су фрижидери постали стандард у свакој кухињи, домаћице и месари широм Балкана користили су много креативније начине да сачувају месо.

Једна од најефикаснијих метода била је чување меса у масти. Ако вам то звучи као нешто из далеке прошлости и тешко замисливо, можда ће вас изненадити чињеница да је ова техника и данас жива, нарочито у славонским и далматинским домаћинствима.

Како то функционише?
 

Припрема је једноставна: печено или пржено месо – најчешће свињетина – се сеца на комаде и ставља у тегле или канте. Затим се све прелива врућом свињском машћу која мора у потпуности да прекрије месо. Када се маст охлади и стегне, она ствара природну баријеру за ваздух и бактерије, чиме месо остаје безбедно за конзумирање недељама, па чак и месецима – и то без хлађења.

Овај начин чувања хране познат је и као „конзервирање у масти“, а кроз историју је био злата вредан у зимским месецима када није било свежег меса или електричне енергије.

Шта се ставља у маст?
 

Најчешће су то комади свињског печења – вратина, ребра, плећка или чак котлети. У неким варијантама додају се и кобасице, крвавице, па чак и чварци или комади сланине. Месо се претходно добро зачини, испече и осуши, јер влага у посуди није пожељна.

Неки додају и ловоров лист или бели лук ради додатне ароме, али основна верзија садржи само месо и маст.

Како се једе овакво месо?
 

Када пожелите комад „меса из масти“, само загрнете кашиком, извадите онолико колико вам треба и кратко подгрејете. Маст често заврши и као намаз на хлебу – што је многима једно од најдражих сећања из детињства.

Ова метода даје месу посебан, пуни укус – мекан, богат и заокружен. Није дијетално, није модерно, али је нестварно укусно.

Да ли је ово безбедан начин чувања меса?
 

Ако се правилно припреми, месо у масти је изненађујуће безбедно. Маст спречава продор ваздуха и бактерија, а термичка обрада меса пре складиштења додатно елиминише ризике. Ипак, кључ је у чистим рукама, стерилним теглама, сувим састојцима и потпуном прекривању комада меса машћу.

Такође, тегле је важно чувати на тамном месту, а препорука је да се након отварања ипак држе у фрижидеру. Данас их многи тамо чувају – за сваки случај – али баке и даље тврде да у остави „може да стоји месецима“.

У време када се све чешће окрећемо домаћој и одрживој храни, методе попут ове добијају нови живот. Осим што штеди енергију, овај начин чувања меса има још једну велику предност – укус који се памти целог живота.

Извор:
Index.hr
Пише:
Пошаљите коментар
МЕСО КОЈЕ ШТЕТИ ЗДРАВЉУ 4 врсте које треба јести што ређе
месо

МЕСО КОЈЕ ШТЕТИ ЗДРАВЉУ 4 врсте које треба јести што ређе

29.05.2025. 13:04 13:09
МЕСАРИ ГА ВЕШТО ПОДМЕЋУ! Овакво месо ни случајно не купујте ЕВО КАКО ЋЕТЕ ПРЕПОЗНАТИ ЛОШ КВАЛИТЕТ
месо

МЕСАРИ ГА ВЕШТО ПОДМЕЋУ! Овакво месо ни случајно не купујте ЕВО КАКО ЋЕТЕ ПРЕПОЗНАТИ ЛОШ КВАЛИТЕТ

20.05.2025. 13:00 13:13