ЗВУЧИ ЧУДНО, АЛИ УКУС ЈЕ ЧАРОЛИЈА Направите слатко од коре лубенице
Постоји нешто у слатку што враћа време уназад. Нешто у звуку кашике која додирује порцеланску тацну, у кристалној тегли на полици, у малом тањирићу послуженом уз домаћу кафу.
А када је од лубенице – тај осећај је још нежнији. Подсећа на лето које се не жури, на бакину кухињу која мирише на лимун и шећер, на дане кад је време текло спорије.
Слатко од лубенице прави се од белог, чврстог дела коре који обично бацамо – а управо он крије право благо. И зато, кад следећи пут исечете лубеницу, немојте све да заврши у канти. Сачувајте то „ни месо ни кора“, јер од тога настаје слатко које подсећа на детињство.
Састојци:
- 1 кг ољуштене беле коре од лубенице
- 1,2 кг шећера
- 1 лимун (исечен на колутове)
- 1 ванилин шећер
- 2 чаше воде.
По жељи: неколико каранфилића или штапић цимета
Припрема
Одвојте црвени део лубенице, а затим пажљиво ољуштите и зелени спољашњи слој. Користите само бели, чврсти део коре. Исеците га на коцкице величине 1,5-2 цм.
Ставите коцкице коре у шерпу с водом и кувајте 5-10 минута, док не омекшају, али да не буду превише мекане. Процедите и оставите да се охладе.
У широку шерпу сипајте шећер и воду, ставите да се кува док не постане густ сируп. Додајте колутове лимуна и ванилин шећер. По жељи додајте и каранфилић или штапић цимета – да замирише на детињство.
Додајте оцеђене коцкице лубеничине коре у сируп. Кувајте на лаганој ватри, повремено мешајући и скидајући пену, док коцкице не постану стакласте. То може трајати око 45 минута до сат времена.
Вруће слатко сипајте у стерилне тегле, затворите и окрените наопако пет минута. Затим их вратите у нормалан положај и оставите да се охладе.
Мали ритуал великих успомена
Слатко од лубенице није само рецепт. То је подсећање да у једноставном има раскоши. Да се љубав може кувати у шерпама, уз тишину предвечерја и мирис лимуна. То је кашичица прошлости коју отварате кад желите да време стане – макар на минут, док се топи на језику.