Избегнут штрајк у Карнексу, закључен споразум

БЕОГРАД: Почетак штрајка у Индустрији меса "Карнекс" из Врбаса, који је био планиран за 15. август, отказан је пошто је спор између послодавца и запослених решен мирним путем посредством Републичке агенције за мирно решавање радних спорова, саопштила је данас та Агенција.
Karneks, Vrbas Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Синдикат Независност Карнекс Врбас и Самостални синдикат Карнекс Врбас 3. августа су одлучи да ступе штрајк од 15. августа, са захтевима за повећање основне зараде за 11,20 одсто.

Међу захтевима било је и стављање ван снаге Правилника о организацији и систематизацији послова од новембра 2016. године, којом су смањени потребни степени стручне спреме и смањивање износа основне зараде запосленом који те послове обавља, као и решавање проблема око права на годишњи одмор за 2016. годину.

Два синдиката су приступила мирном решавању колективног радног спора пред Агенцијом са чиме се истог дана сагласило и пословодство "Царнеxа“, па је 9. августа покренут поступак пред миритељем Агенције.

Већ након првог дана преговора управа и пословодство су уз помоћ миритеља усагласили текст Препоруке о начину решења колективног радног спора, коју су након већања и гласања једногласно прихватили 11. августа, наводи се у саопштењу.

Одмах након усвајања Препоруке, саставили су Споразум о решењу спора којим је договорено да се послодавац обавезује да ће на захтеве Штрајкачког одбора, репрезентативним синдикатима доставити одговор најкасније до 31. августа са конкретизованим предлогом за повећање зараде запослених.

Након што постигну тај договор, стране ће приступити закључењу Анекса колективног уговора.Такође је договорено да су овим споразумом престали разлози за почетак штрајка и стављена је ван снаге Одлука о ступању у штрајк.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести