У новосадске вртиће примљено више од 15.000 деце

У неку од 663 групе у оквиру Предшколске установе „Радосно детињство” тренутно је уписано 15.372 деце, док је на листи чекања 1.910 имена.
vrtic, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Број пријављених малишана је повећан у односу на јун, захваљујући проширењу капацитета од 20 одсто које је „Радосном детињству” одобрила Градска управа за образовање. Ипак, из ПУ напомињу да број уписаних није коначан пошто родитељи и даље доносе пријаве.

– Има пријава које још нисмо унели у систем јер не стижемо – рекла је координаторка службе за упис, испис и премештај у ПУ Ружица Сворцан. – Родитељи имају времена током целе године да донесу пријаве за упис, независно од конкурса који је трајао од 3. до 21. априла. Ако се деси да се у току школске године отвори неко слободно место, зовемо родитеље детета које је прво на реду на листи чекања.

Како каже, највише захтева пристиже за упис деце на целодневни боравак и у јаслице. На шалтерима ПУ тренутно је гужва, али не због пријава за упис, већ, по речима наше саговорнице, због предавања захтева за регресирање трошкова боравка детета у вртићу за одређене категорије малишана, као што су деца без родитељског старања, с посебним потребама или из социјално угрожених породица. Ти захтеви се могу предати до 31. августа.


У плану вртић на Клиси

Из градског буyета издвојено је 900.000 динара за пројектно-техничку документацију, сагласности и таксе за изградњу вртића у Ораховој улици на Клиси. Објекат ће моћи да прими 240 деце, а планирано је да има приземље и спрат или приземље и поткровље. Након израде пројекта знаће се колико ће новца бити потребно за градњу. Како каже члан Градског већа за образовање Владимир Јелић, та инвестиција ће се планирати у наредном периоду, у складу с могућностима Града да обезбеди новац за изградњу и опремање вртића.


Подсетимо, након завршеног конкурса ПУ „Радосно детињство” у априлу, у државне вртиће на територији Новог Сада било је уписано 1.050 деце. Испод црте тада је остало 2.331 малишана, као и њих 1.040, који су конкурисали за места која нису била расписана. То значи да је тада одбијених било укупно 3.386 малишана.

Родитељи чија су деца остала испод црте за „Радосно детињство” и желе да конкуришу за субвенције града за боравак малишана у приватном вртићу, од ове године се обраћају директно приватним установама. Такође, у мају је договорено и да родитељи који буду желели да упишу малишане у приватне вртиће уз субвенције Града, више неће морати да најпре конкуришу за место у Предшколској установи „Радосно детињство”.

Д. Ристић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести