Гојковић: Грађани желе истину, притисните „зелено“ дугме

БЕОГРАД: Председница Скупштине Србије Маја Гојковић која је предложила формирање Комисије за истрагу последица НАТО бомбрадовања 1999. године казала је да та Комисија неће личити на судницу, нити ће изрицати пресуде, те да је њен циљ истина о последицама бомбрадовања по здравље људи и животну средину.
maja gojkovic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

На нама је да покушамо да дођемо до истине, да видимо да ли је и у којој мери било утицаја после злочиначког бомбрадовања са осиромашеним уранијумом на грађане Србије, грађане Југославије и грађане који се налазе у околини наше државе, рекла је Гојковић у парламенту.

Она је подсетила да је Југославија била бомбрадована 78 дана, да је 1.100 авиона надлетало и избацивало различите пројектиле.

Тридесет хиљада пројектила је бачено на тадашњу Југославију. Петнаест тона осиромашеног уранијума. Кажу да је то довољно за контрукцију близу 170 реплика нуклеарне бомбе која је бачена на Хирошиму, 35 килограма уранијума 235, рекла је Гојковић.

Гојковић је подвукла да нико не би требало да диже панику, а најмање је, каже, потребно да било ко потпуно беспотребно релативизује покушај да се дође до истине.

Она је позвала посланике да подрже предлог без обзира на политичку припадност и различитости, јер су, како је рекла, бројке „истините“ и да треба заједничким напорима да се дође до истине.

Поручила је да Комисија треба да побегне од политиканства, те да рад у тој Комисији неће бити нимало лак и лагодан, као и да ће бити много отпора.

Нећете погрешити ако притиснете зелено дугме (за), јер нема грађанина ове државе коме није потребна истина, ма каква она била, а која се односи на њихово здравље и здравље њихове деце и будућег начина живота у држави, рекла је Гојковић.

Указујући на извештај који је радио први шеф Мисије у УНЕП-у Сенегалац Бакари Канте, а који УН нису објавиле зато што је био „погубан за део међународне заједнице“ који је подржао бомбрадовање, Гојковић је рекла и да постоји и други извештај којим је руководио бивши министар екологије Финске и који је такође „катастрофалан“ по оне који тврде да баш никаквог утицаја и проблема није било што смо бомбрадовани пројектилима са осиромашеним уранијумом.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести