И Трамп стигао у Сингапур

СИНГАПУР: Амерички председник Доналд Трамп стигао је у Сингапур, где ће се у уторак, 12. јуна, састати са севернокорејским лидером Ким Џонг Ун, који је допутовао раније.
donald tramp singapur
Фото: Tanjug (AP Photo/Evan Vucci)

Трамп је слетео у 20.21 сат увече по локалном времену у ваздухопловну базу Паја Лебар, летом из Канаде, где је присуствовао самиту Групе 7, пренела је агенција АП.

Ким је раније данас допутовао приватним авионом “боинг 747” компаније “Ер Чајна” на аеродром “Чанги”.

Севернокорејски лидер састао се по доласку са премијером Сингапура Ли Хсијен Лунгом и са министром спољних послова тог града-државе Вивијаном Балакришнаном.

Фото: Tanjug (AP Photo/Wong Maye-E)

Ким се широко осмехивао том разговора са Лијем, пренела је агенција АП.

Ким је Лију рекао:”цео свет посматра историјски самит између Демократске Народне Републике Кореје и Сједињених Америчких Држава, и захваљујући вашим искреним напорима...у могућности смо да завршимо припреме за историјски самит”.

Сваки потез севернокорејског лидера пратиће 3.000 новинара окупљених у Сингапуру као и знатижељници широм света.

Америчка агенција навела је да је то одраз интензивне глобалне радозналости због изненадног Кимовог окретања ка дипломатији последњих неколико месеци, након неколико нуклеарних и ракетних испитивања у Северној Кореји прошле године што је изазвало озбиљне страхове од рата.

Предвиђено је да се Ким и Трамп састану у уторак у 09:00 сати по локалном времену, ради разговора о окончању нуклеарног програма Северне Кореје и трансформисања те изоловане земље, која је под оштрим међународним санкцијама због свог нуклеарног програма.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести