ЗАДУЖБИНАРСТВО НА СРЕМАЧКИ НАЧИН  Своје имање поклонио школи

МАЧВАНСКА МИТРОВИЦА: Управник Специјалног резервата природе „Засавица” Слободан Симић одлучио је да своје приватно имање недалеко од резервата природе у Мачванској Митровици поклони Основној школи „Доброслав Радосављевић Народ”.
Zadužbina Simića Foto: Dnevnik.rs
Фото: Задужбина Симића Фото: Дневник.рс

Реч је о парцели од једног хектара, која се налази између Заставице 1 и Засавице 2.

„Човека после смрти помињу само уколико нешто иза себе остави за опште добро. Наследици продају оно што наследе, а поклоњено имање служи и за сећање на човека који је учинио нешто добро и оставио иза себе задужбину. Одлучио сам да своје приватно имање поклоним ученицима основне школе који ће на њему моћи да виде аутохтоне српске врсте воћа и риба, али и да одржавају еколошке радионице у објекту који је њихово власништво“, каже за „Дневник” Слободан Симић.

Наш саговорник објашњава да на поседу, који је комплетно ограђен, већ има засађених 25 храстова, да планира да посади 100 садница старих сорти из целе Србије – јабуке, шљиве, дуње, крушке, као и да настави са одржавањем језерцета.


Млади биолози увек нађу нешто ново

Челни човек Специјалног резревата природе „Засавица” Симић наглашава да су у току припреме за предстојећи Камп младих истраживача, када ће се окупити најбољи студенти биологије, који их сваке године обрадују са новим налазима флоре и фауне за Србију, Балкан и Европу. „До сада имамо око 150 нових врста флоре и фауне које представљају новину за Србију, које смо пронашли у истраживањима. Тренутно смо сасвим сигурно најбоље истражено подручје у Србији, укљујући и националне паркове“, закључује Симић.


„Моја сремска бара, како зовем језерце које се налази на парцели, стара је само две године, а сви који дођу мисле да је одувек била ту . У њој гајим старе аутохтоне рибе нашег краја, пре свега лињака, који ћу касније пребацивати у Засавицу. Редовно обилазим посед на којем ме поред много посла који још ваља урадити, жељно ишчекују пулин и маца. Од старог амбара направљена је мала дрвена кућица, а ускоро ће бити саграђен објекат у којем ће бити еколошка радионица за основце. Тај објекат ће такође бити у старосрбијанском стилу, како се он не би заборавио. Многи основци ће на парцели први пут видети праве аутохтоне српске воћке и рибу , као и природно богаство које крије овај крај . Када и ову кућу завршим, то ће бити моја задужбина овој школи , па ће они после моје смрти њом располагати онако како процене да је најбоље“, прича Симић.

Фото: На имању храстови и старе сорте воћа из целе Србије Фото: Дневник.рс

Иначе, Симић је недавно у Литванији примио специјално признање које је СРП „Засавица” добила од Савета Европе.

„Признање је додељено за пројекат „Заштита и управљање Специјалним резерватом природе Засавица као средство за одрживи развој”. Према оцени међународног жирија пројекат је промовисао свест јавности да открије природна станишта и учешће јавности у иницијативама за заштиту екосистема и биодиверзитета на начин који је посебно повољан за одрживи развој руралне средине. Ове године је признање добило 13 држава, међу којима је и Србија коју ми представљамо. То је највеће међународно признање које смо добили“, истиче поносно Симић.

 Љ. Малешевић

Пројекат „Акценат на Сремску Митровицу” реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести