Кроз програм „Усуди се да будеш човек” побеђују препреке и стрес

Млади често пролазе кроз стресне ситуације, међу којима су испитни рокови, љубавне невоље, одвајање од породице, тражење посла и слично.
r
Фото: Mindful Center

Све то скупа их доводи у ситуацију да занемаре своје ментално здравље и тако брже западну у депресију или проблеме из којих теже изаћи уколико не потраже помоћ. Нова новосадска компанија „Shift Mindful” ускоро покреће бесплатан програм за 12 младих од 18 до 25 година „Dare to be Human” („Усуди се да будеш човек”), а који их учи, тачније подсећа, да се повежу са собом и тако пронађу начин да се изборе с разним проблемима. Програм ће почети крајем маја и трајаће седам недеља, а биће реализован онлајн и офлајн.

- Током програма ћемо пролазити кроз разне теме за које сматрамо да су важне за младе људе, а које се тичу тога како да воде рачуна о себи, квалитету живота и менталном здрављу - каже један од оснивача програма Весна Лаковић. - Управљање емоцијама, везе и односи, самосаосећање, постављање циљева, само су неке од тема којима ћемо се бавити, а за које верујемо да су важне за младе у периоду транзиције. Направили смо програм који им помаже да стекну одређене вештине како би могли да се носе са свим животним изазовима и оним што им се дешава, као и да се боље повежу са собом, али и да се повежу са другим људима.

Идеја је да младима не буде приоритет оно што од њих очекују друштво и околина, већ њихове жеље и потенцијали - ко су и како себе виде у свету. Такође, кроз програм ће стећи и одређене вештине које ће им помоћи да се прилагоде свему што им се дешава.

- Све је потекло од нас јер смо и сами били у транзицији и желимо да помогнемо другима који имају проблеме са којима смо се и ми сусретали - каже оснивач компаније „Shift Mindful” Андре ван Кемпен. - Мслим да губимо додир сами са собом. Друштвени модели, социјални медији, лажне идеје како треба да изгледамо и шта да радимо... Све то је младима тешко да постигну и остваре. Све се пребрзо дешава, чак и млади на факултетима прегоре и не могу да остану на „стази”. Мислим да треба да им помогнемо и пре него што неки проблем настане.

Омладина данас живе другачије него што су живели њихови родитељи кад су били млади. Ратови деведесетих и транзиција имају велики утицај на друштво, сматрају наши саговорници додајући да се и даље носимо са траумама из детињства, а очекује се од нас да много постижемо.

- Носимо велики терет прошлости, а можда тога нисмо ни свесни - објашњава Лаковић. - Балкан је посебно сензитивно подручје и овакав програм је заиста потребан нашим младима.

Ментално здравље и одлазак код психолога су и даље табу-тема. Родитељи и друштво нас уче да увек треба да будемо јаки, да је плакање скоро па забрањено, а срамота је причати о проблемима.

- Ми смо фокусирани на све оно што доводи до зависности, сагоревања и слично - наводи Ван Кемпен. - Мислим да исказивање емоција није само женска ствар. Тешко је, али је добро бити повезан са својим емоцијама и осећањима. Реч је о програму који ће тим стручњака из разних области заједно са полазницима креирати целокупан програм „Dare to be Human”, те ће, пре свега Весна и Андре, бити ту да усмеравају, испитују и помажу младима да дођу до своје суштине. Свакако, млади на том својеврсном курсу немају шта да изгубе, а увек им може помоћи у животу. Важно је само усудити се да свако буде оно што жели, да буде - човек.     

Фото: Mindful Center

Дружење и упознавање 16. априла у Еђшегу

Млади који су заинтересовани да буду део програма „Даре то бе хуман” имаће прилику да се детаљније упознају с целокупном идејом 16. априла у културној станици „Еђшег” (Антона Чехова 4) од 18 до 21 час.

Сусрет ће бити конципиран тако што ће за столовима седети експерти из одређених области о којима ће бити речи у оквиру програма, те ће посетиоци имати прилику да им приђу и детаљније се распитају о свему што их чека, као и када ће и на који начин моћи да се пријаве на курс.

Л. Радловачки

Фото: Dnevnik.rs

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести