Истрага: Ко финансира "Данас"?

ИСТРАГА је ове недеље дошла у посед информација на који начин се финансирају поједини штампани медији у Србији.
1

Први текст биће о новинама “Данас”. Новине “Данас” у току календарске године добијају по неколико донација из иностранстава. Ове донације демантују њихово писање да немају средстава за рад, и да су више него добро плаћени из иностранства. Једино што остаје нејасно због чега страни фактори желе да финасирају једне новине у Србији?

Ко то финансира Данас? Зашто добијају овај новац?

Списак који објављујемо обухвата последње донације новина “Данас”. “Данас” је у последњем периоду у више наврата добијао по 20.000 евра од “Нове Банке” из Босне и Херцеговине. Само од ове банке “Данас”је добио 40.000 еура. Да би њихове донације биле мање сумњивије, “Данас” добија донација мањег износа од банака сваког месеца. Овакав начин је мање упађив и изазива мање медијске пажње. Примера ради, “Данас” је добио од “Раиффеисен” банке из Сингапура 5.977 долара, потом је из њене филијале из Велике Британије добио још 13.539 еура.

Овај шаблон се понавља и са другим банкама. Тако је “Данас” од “Банк оф Америка” добио 2.403 долара, потом више донација од “Ерсте Банк” из Аустрије у износима 5.958 еура, 4.539 еура, 5.324 еура и 4.828 еураОво је само један мали део донација које добија “Данас”. Питањима као што су, због чега “Данас” добија овај новац из иностранства и шта због њега треба да уради за своје финансијере, ИСТРАГА ће се бавити у наредном периоду.

Истрага.рс

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести