ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ: На опремање ђака оде читава плата

Нова школска година почеће за три недеље.
1
Фото: Dnevnik.rs

Ђаци се сигурно не радују што ће поново морати да „греју столицу”, а ни родитељи, којима је то још један велики издатак. У буyет за опремање школарца улази куповина ранца, свезака, оловака, лењира, шестара, ператонице, прибора за ликовну културу и физичко васпитање и сета уyбеника. Ипак, ове године родитељи новосадских првака могу да одахну, јер ће уyбенике за њих обезбедити Град.

Најбогатији избор школског прибора протеклих година имају мегамаркети. Они су већ почетком августа издали посебене „школске каталоге”, у којима нуде попусте који се крећу од 20 до 70 одсто. Ранци коштају од 1.500 динара на снижењу до 5.000. Прошле године у моди су били ранци с разним цртаним јунацима, цветни и шарени, те са шљокицама. Цена ператоница је шаролика. Најјефтинији модели, који наликују на мекану врећицу, коштају од 250 до 500 динара, док су они с посебним одељцима, на расклапање и до 1.500. Оловке се најчешће продају у паковању од четири комада и коштају од 70 до 150 динара, у зависности од квалитета.

За свеску с тврдим повезом или спиралом формата А-5, која има око 50 листова, треба издвојити између 70 и 120 динара, а за А-4 између 160 и 300

Најпродаваније су бојице у паковању од 12 или 24 комада, а за њих треба издвојити од 75 динара па навише. Наравно, ваља купити и нову гумицу, која кошта од 60 до 170 динара, у зависности од бренда, као и блок за цртање, за који је потребно издвојити од 75 до 150. Родитељи често пазаре и шестаре, за које треба да издвоје од 90 до 350 динара, колико стају најиздржљивији, а уз њих обично се купи и сет од три лењира за око 150 динара. Многи мегамаркети су у понуду уврстили и дигитроне. Иако током часа није дозвољено њихово коришћење, при изради домаћих задатака умеју да олакшају посао, а могу се наћи на снижењима за 350 динара.

Ове године су „ин” свеске с тропским декором, цвећем и животињама. Већина свезака је на снижењу, а оне малог формата могу се пазарити већ за десет динара, док велике стају 20. За свеску с тврдим повезом или спиралом формата А-5, која има око 50 листова, треба издвојити између 70 и 120 динара, а за А-4 између 160 и 300. Наравно, не треба заборавити увијаче за свеске и књиге. Сет од десет увијача А-5 формата кошта 100 динара, а А-4 формата 200.

С. Ковач

Фото: В. Фифа

АНКЕТА: ДА ЛИ ЈЕ ОПРЕМАЊЕ ЂАКА ЗА ШКОЛУ ОПТЕРЕЋЕЊЕ ЗА КУЋНИ БУЏЕТ?

Митар Вујичић, радник:

– Данас је све је „удар” на кућни буyет. Најскупље нам је изашла куповина ранца, док за остали школски прибор нисмо издвојили много новца. На срећу, ћерка која креће у четврти разред, нема посебне захтеве при куповини свезака и ператонице, али зато зна цене свих тих артикала.

Душко Радовановић, таксиста:

– Сет књига смо платили око 7.300 динара, а ранац око 4.000. Опремање детета за школу није скупо, за мене је скупље плаћање рачуна за мобили телефон, током године скупље ми изађе куповина ужине. Људима се чини да то није трошак јер су рате равномерно распоређене током године.

Тијана Путник, дипломирана менаyерка:

– На почетку сваке школске године највише новца издвојим за куповину уyбеника. Ћерка ми је гимназијалка, па нам не треба много новог и разног школског приобора. Да бисмо уштеделе, одлучиле смо да купујемо половне уyбенике, а ћерка нема ништа против тога.

Горан Јанковић, графички инжењер:

– Опремање ђака је велики удар на кућни буyет, посебно што је то време када полако почиње припрема зимнице. Ретко која породица може без муке да „изгура” почетак школе, а да то новчаник „не осети”, али ту су увек баке и деке да колико-толико новчано помогну.

С. К-ч

Фото: В. Фифа

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести