Мировић и Ли о јачању сарадње с кинеским партнерима

НОВИ САД: Председник Покрајинске владе Игор Мировић састао се с потпредседницом Националног комитета Свекинеске народне политичке консултативне конференције Народне Републике Кине Ли Бин, која на челу кинеске делегације борави у званичној посети Србији.
mirovic li bin
Фото: vojvodina.gov.rs

Мировић је нагласио да данашња посета делегације из НР Кине, представља континуитет изузетне политичке, економске и укупне сарадње НР Кине и Србије.

Он је нагласио да су председници две државе Александар Вучић и Си Ђинпинг, трасирали пут за ту сарадњу, те да је дужност свих нивоа власти да је учине што конкретнијом.

Председник Покрајинске владе је подсетио на речи кинеског председника Си Ђинпинга, да је пријатељство српског и кинеског народа челично, и нагласио да Покрајина Војводина кроз, пре свега све тешњу садарњу са кинеским провинцијама, настоји да те односе ојача.

Мировић је додао да Покрајинска влада следи генералне смернице заједничке политике трасиране на државном нивоу, и осврнуо се на све већи број кинеских компанија које послују у Војводини, и на значајне инфраструктурне пројекте које Србија са Кином реализује на територији покрајине.

Мировић и Ли су у разговору оценили да сарадња Војводине са НР Кином убудуће може бити још конкретнија у областима које су у обостраном интересу, а ту су пре свега истакли привредну сарадњу, те тешње повезивање у областима културе, високог образовања, туризма.

Потпредседница Ли је оценила да Кина у Србији има доброг и поузданог партнера, те да је стратешко партнерство двеју земаља подигнуто на историјски ниво.

У разговору с Мировићем она је нагласила да је, поштујући принцип узајамно-корисне сарадње, у заједничком интересу да се досадашња сарадња обогати новим садржајима.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести