Деца упловила у свет филмске анимације у Студију „Дом“ у Карловцима

Захваљујући Студију за дечју и омадинску анимацију „Дом“, Сремски Карловци полако се профилишу као респектабилан центар анимираног филма.
1

Осим успеха које филмови настали у том студију освајају на многобројним међународним фестивалима, „Дом“ је покретач и реализатор великог броја пројеката који окупљају децу и младе из Сремских Карловаца и других места и тако им омогућава да овладају тим видом седме уметности.  У организацији тог студија, Сремски Карловци су од 15. до 18. септембра трећи пут били домаћин филмског пројекта намењеног деци и младима под називом „Мулти-мост”, чија је основна идеја да успостави везу међу младим поколењима Европе и света, да они упознају културе других народа и представе своју на креативан и стваралачки начин. У пројекту је ове године учествовало 19 студија за анимацију из Србије, Русије, Украјине и Италије.

– Реализација пројекта допринела је популаризацији дечјег и омладинског филмског стваралаштва у нашем граду – каже Злата Попов из Студија „Дом“, која је с Маријом Лендовом из Новосибирска покретач „Мулти-моста“. – У пројекту су учествовали ученици свих трију карловачких школа, као и гости из Јарославља, Томска и Новосибирска из Русије, Кијева из Украјине и Минска из Белорусије. Ученици ОШ „23. октобар” и Карловачке гимназије су имали прилику да учествују на радионицама које су реализовали представници студија „Комната 16” из Кијева и „Детектив” из Јарославља, као и да погледају филмове с фестивала „Бајке детињства“, који се паралелно с овим догађајем одвијао у Београду и омладинског фестивала „Свет миру”. Филмови с тих фестивала су приказани и ученицима Богословије „Свети Арсеније Сремац”. На тај начин су ученици карловачких школа упознали технику стварања филма и сазнали како своје филмове могу презентовати на фестивалима и тако путовати, усвајати нова знања из те области и остваривати контакте и сарадњу с младим ствараоцима Европе и света.

Пројекат је обухватао и програм за наставнике, па је у ОШ „23. октобар” одржана трибина о мултимедијалном стваралаштву деце и младих. Током тог филмског догађаја Наталија Мињина, једна од организатора међународног филмског фестивала „Бронзани витез”, уручила је истоимену награду Јакову Попову за филм „Деца Сави”.

Ове године пројекат је подржала Општина Сремски Карловци, али су га помогли и Православна омладинска заједница из Сремских Карловаца, као и Карловачка богословија, те Министарство за културу Новосибирске области.

Током тог филмског догађаја Наталија Мињина, једна од организатора међународног филмског фестивалаБронзани витез”, уручила је истоимену награду Јакову Попову за филмДеца Сави

По речима Злате Попов, захваљујући тој подршци, број гостију био је ове године знатно већи. Осим ментора и представника фестивала, учествовали су и омладинци из Русије и Украјине који се интензивно баве филмом, те су млади у Карловцима могли учити да праве филмове путем вршњаче едукације, што и јесте најефективнији вид учења, али и да у непосредној комуникацији с вршњацима из Русије утврђују своје знање из руског језика. „Мулти-мост” Фондација „Темпус“ наградила је Европском језичком ознаком као пример иновативне методе у области учења страних језика.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести