Антић: Прве испоруке гаса из Бугарске током 2020. године

БЕОГРАД: Са апсолутном сигурношћу можемо да кажемо да ће бугарска страна да заврши пројекат неопходан за снабдевање Србије гасом и да ће Србија моћи да очекује испоруке гаса из овог правца током 2020. године, рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић приликом обиласка почетка радова на изградњи дела гасовода у Бугарској, ка Србији.
gasovod
Фото: Tanjug (T. Valič, arhiva)

Министарство је саопштило да је Антић са председником бугарске владе Бојком Борисовим и министарком енергетике Теменушком Петковом, обишао радове на територији општина Искар, Кнежа и Орјахово, који представљају почетак изградње дела гасовода према Србији, односно до бугарско-српске границе.

Србија врло интезивно ради своју деоницу, ми ћемо линијски део гасовода завршити до краја ове године. Очекујемо и да ће бугарска страна своје радове завршити у првој половини 2020., иако имају мало кашњење, али за нас је кључно да ће они брзо и интензивно радити деоницу до Србије, истакао је он.

Министар је казао да је ово изузетно значајан дан за пројекат изградње Турског тока, који треба да обезбеди, пре свега, повезивање тог гасовода преко Бугарске са Србијом.

Драго ми је што могу да констатујем да је ово знак, да је координација активности које ће у свим сценаријима обезбедити снабдевање гасом Србије, Бугарске и Мађарске, дала сјајне резултате, нагласио је он и додао да је то потврда да све три владе стављају акценат на енергетску безбедност и сигурност снабдевања, из које произилази чврста сарадња у области енергетике.

Он је оценио да Магистрални гасовод кроз Србију од бугарске до мађарске границе, представља огроман потенцијал који ће Србију учинити транзитном земљом.

Нема дилеме да све државе које се налазе на траси будућег гасовода, спроводе активности у складу са планом, и то ће нам омогућити да озбиљно планирамо будуће енергетске пројекте, казао је Антић.
С мађарским министром Петером Сијартом министар Антић је у јуну потписао споразум који ће резултирати спајањем два магистрална гасовода. Тако је дефинисан читав сет активности који ће омогућити да се та интерконекција изгради и стави у функцију.

Бугарска, Србија и Мађарска интензивно раде на изградњи гасовода, и из Бугарске шаљу јасну поруку - наставак "Турског тока" је неопходан за енергетску безбедност региона, истакао је Антић и оценио да су односи три земље на високом политичком нивоу - пријатељски, партнерски и базирани на међусобном уважавању.

Сигуран сам да ће Србија, на челу са председником Александром Вучићем, одржати континуитет даљег јачања политичких и економских односа и сарадње у енергетској сфери, у интересу и на опште задовољство нас и наших народа, закључио је Антић.

Радове у Бугарској су обишли и државни секретар Министарства спољних послова и трговине Мађарске Тамаш Менцер, представници гасних компанија Булгартрансгаса и турског Боташа, амбасадор Србије у Бугарској Жељко Јовић и генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести