Расправа Шеварлића и Мартиновића о ГМО храни

БЕОГРАД: Седницу Скупштине Србије је обележила расправа између самосталног посланика Миладина Шеварлића и шефа посланичке групе Српске напредне странке (СНС) Александра Мартиновића о томе да ли се у Србији користи генетски модификована храна (ГМО).
skupstina srbije
Фото: Tanjug (S. Ilić, arhiva)

Шеварлић је навео да су председник Србије Александар Вучић и министар трговине Расим Љајић пре неколико година изјавили да се у Србији једе генетски модификована храна и упитао коме је у интересу да Србија не извози квалитетну храну и да се становништво не храни квалитетном храном, на шта му је Мартиновић одговорио да је у Србији законом забрањена производња, увоз и извоз хране која је произведена на бази генетски модификованих организама.

Шеварлић нам из седнице у седницу као допуну дневног реда предлаже да усвојимо декларацију о забрани тзв. ГМО хране, иако у Србији, као што смо већ више пута напомињали, постоји закон који ту материју регулише, рекао је Мартиновић.
Навео је да Шеварлић стално на седницама пита и зашто се не производи више и шта је с домаћим кланичним капацитетима и индустријом и поручио му да то питање треба да постави онима са којима је заједно изашао на изборе.

То треба да питате некога из, на пример, Демократске странке Србије (ДСС). То треба да питате некога из Двери. То треба да питате ваше колеге и пријатеље, ваше политичке савезнике који су у периоду од 2000. до 2012. године практично оставили Србију без било какве индустрије, а процес реиндустријализације у Србији смо управо започели ми, боље речено, започео је Александар Вучић 2012. године, а нарочито интензивно од 2014. године, додао је Мартиновић.

Навео је да је Шеварлићево питање легитимно, али да га упућује на погрешну адресу јер, како је истакао, СНС и Вучић нису уништили ниједан комбинат, ниједну земљорадничку задругу, ниједан кланични капацитет.

Напротив, неке смо и отворили поново, оне које су ваши пријатељи затворили попут ''Митроса'' у Сремској Митровици и са том политиком ћемо наставити и даље, додао је Мартиновић.

Шеварлић, професор Пољопривредног факултета у пензији, рекао је да није био у саставу ниједне владе и партија које су биле на власти, на шта је Мартиновић додао да му је некадашњи министар Душан Петровић финансирао одређене пројекте, и то и оне студије које нису објављене.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести