У Скупштини Србије ускоро закон о пореклу имовине

БЕОГРАД: Дуго чекани Закон о пореклу имовине коначно ће изаћи на сунце, пишу данас Новости и додају да би акт, чији је нацрт готов, требало да буде усвојен у Народној скупштини у другој половини децембра.
Skupština Srbije  Foto Tanjug/ T. Valič
Фото: Скупштина Србије  Фото Танјуг/ Т. Валич

Готово да нема странке у Србији која се годинама није залагала за доношење поменутог акта, али је поразан податак да је Министарство правде за седам месеци, од када траје јавна расправа, добило свега пет сугестија на текст, наводе Новости.

Пореска управа одредила је 1. јануар 2007. године као "камен међаш" од којега ће се наовамо проверавати имовина. Овај временски цензус изабран је, јер од тада постоје електронске евиденције, које омогућавају поуздану проверу иметка.

У случају да постоје сумње да је неко нешто нелегално стекао, о томе ће бити обавештавани полиција и тужилаштво.

Увођење посебног пореза од 75 одсто не искључује могућност да обвезнику, одлуком суда, буде одузето и све што је нелегално стекао, пишу Новости.

Уколико неко не буде могао да докаже порекло богаћења, обвезник ће бити опорезован стопом од 75 одсто на незаконито стечену или непријављену имовину без обзира на наплату вишег пореза, обвезник мора и кривично да одговара.

Према нацрту акта, 60 инспектора ће проћи посебну обуку. Они ће вршити унакрсну проверу имовине увидом у пореске пријаве и билансе, рачуноводствене извештаје и упоређивати податке у другим службеним евиденцијама. Обуке ће имати и судије Управног суда.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести