Ђурић: Србија цени челично пријатељство с Кином

БЕОГРАД: Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Марко Ђурић је у Пекингу, као шеф делегације владајућих странака држава централне и источне Европе, у оквиру механизма 17 плус 1, поручио да је Србија изградила стратешку сарадњу са Кином које се заснива на челичном и трајном пријатељству кинеског и српског народа, али и личном пријатељству председника Александра Вучића и Си Ђинпинга.
Marko Djuric/Tanjug/Jaroslav Pap
Фото: Танјуг/Јарослав Пап

Ђурић је, на економском форуму са представницима осам најбогатијих кинеских провинција, поручио да је Србија пример успешне приче у економској сарадњи једне европске земље са Кином, и да остаје апсолутно отворена за кинеске инвестиције и долазак кинеских компанија.

Вољни смо да на отворен начин са својим европским партнерима поделимо сва позитивна искуства сарадње са Кином, у жељи да будемо нека врста тачке контакта у Европи у изградњи једне потпуно нове архитектуре међународних односа на линији иницијативе Појас и пут, рекао је Ђурић.

Он је говорио и на округлом столу о партијској сарадњи између Комунистичке партије Кине и владајућих странака централне и источне Европе, и том приликом истакао да ће Српска напредна странка, као највећа политичка организација у нашем региону, наставити да, заједно са Комунистичком партијом Кине, буде један од чврстих канала српско-кинеске сарадње.

Сигурно је да ће огроман допринос учвршћивању тих односа дати лично пријатељство и политичко разумевање председника Александра Вучића и Си Ђинпинга. Од Комунистичке партије Кине може се научити како једно политичко руководство мудро формулисаним развојним планом и непоколебљивошћу у његовом спровођењу може да преобрази своју државу, казао је Ђурић.

Додао је да је пред нама сарадње, узајамне подршке и поверења, а да су Српска напредна странка и Комунистичка партија Кине уложиле огромне напоре да наше две земље могу да сарађују као равноправни партнери.

Србија цени челично и традиционално пријатељсто кинеског руководства и народа са српским народом и државом Србијом која ће увек подржавати политику једне Кине, њен убрзани економски развој и руководство Комунистичке партије Кине на челу са генералним секретаром Си Ђинпингом, рекао је Ђурић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести