"Црвенокоса богиња" нови експонат у Народном музеју

БЕОГРАД: Изложбену поставку Народног музеја у Београду ће од 29. новембра употпунити експонат "Црвенокоса богиња".
boginja, narodni muzej
Фото: Narodni muzej

Реч је о керамичкој фигурини, старости већој од 7500 година, а откривена је у Доњој Брањевини код Оџака, на Дунаву пре тачно тридесет година.

"Црвенокоса богиња" потиче из времена првих земљорадника и сточара у Европи, а с обзиром да је несвакидашње висине за то време - од готово 40цм, може се с правом назвати монументалном скулптуром, поручују из Музеја.

Представља нагу жену, или богињу природе бујних облина и црвене, дуге косе, а управо тај детаљ је издваја од сличних фигура из раног неолита Балкана и заслужан је за популарно име по којем је данас позната широм света.

Уметничке симболичке представе оваквог типа појављају се управо у ово време на широком простору од Блиског Истока до Подунавља, али су по правилу знатно мањих димензија и мање и упечатљиве.

Захваљујући сарадњи и љубазности библиотеке "Бранко Радичевић" из Оџака, у чијем саставу је и археолошка збирка из Доње Брањевине, "Црвенокоса богиња" ће бити поверена на дугорочну позајмицу Народном музеју у Београду.

Свечана примопредаја и потписивање споразума о дугорочној позајмици биће уприличена 29. новембра у 12 часова, а заинтересовани посетиоци ће моћи да виде "Црвенокосу богињу" посебно изложену у Атријуму у Народном музеју до 6. децембра.

Након једнонедељног представљања јавности, "Богиња" ће убрзо потом добити место у сталној поставци Народног музеја.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести