Јована Јововић, најмлађа дебитанткиња у српском дресу

Премијерна победа на Светском првенству у рукомету у Јапану остаће у посебном сећању младој Јовани Јововић, која је у дуелу са Анголом (32:25) постала најмлађа дебитанткиња у историји репрезентације Србије на великим такмичењима.
Рукометни савез Србије/Јована Јововић
Фото: Рукометни савез Србије/Јована Јововић

Још увек 17-годишња талентована рукометашица из Црвенке, која ће пунолетство прославити 4. децембра у Кумамоту, уписала је неколико минута на терену против шампионки Африке. Досадашња рекордерка била је Драгана Цвијић, која је на Европском првенству 2008. године у Македонији наступила са 18 година и осам месеци. Рођена Црвенчанка, која је прошлог лета била део јуниорске репрезентације која је учествовала у освајању ЕП Б категорије као најбољи леви бек турнира, свесна је шансе коју је добила.

- Ово је велика част за мене. Захваљујем се стручном штабу што ми је указаоприлику да будем део нашег тима на Светском првенству. Надам се да ћу се показати добро и искористити прилику – рекла је Јововићева за сајт РСС.

На листи најмлађих рукометашица које су понеле дрес А тима на великим такмичењима, Јована је заменила искусну саиграчицу Драгану Цвијић.   

- То не може да не прија. Значи ми пуно и јача моје самопоуздања. Селектор, тренери и девојке пуно тога ми олакшавају, чине да немам трему и да не осећам велики притисак. У оваквој екипи је лако бити најмлађи. Не осећам никакав страх, баш све је онако како и треба да буде.

Најслађе село, чувени рукометни центар, већ деценијама избацује репрезентативце, где је за женски део задужена школа познатог тренера Милорада Лајића. Последњи изданци чувене школе - Милан Јовановић и Јована Јововић - потврђују то правило.

- Само село има велику рукометну историју. Људи у Црвенки воле рукомет, прате сва дешавања, много је добрих рукометаша потекло одатле и у томе деца налазе мотивацију да се баве овим лепим спортом. То је и мене привукло да наставим традицију и постанем део рукометне историје.


Предводник нове генерације

Селектор Љубомир Обрадовић већ дуже време прати развој Јоване Јововић кроз кадетску и јуниорску репрезентацију, тако је да позив у сениорски тим био логичан потез.

- Јовану пратимо кроз тренажне центре. Она је баш, баш фини потенцијал. Сада од тог потенцијала треба избрусити праву репрезентативку. Ево јој шанса да буде предводник једне нове генерације девојака у Србији које ће да наставе да играју рукомет на високом нивоу – истакао је Обрадовић.


Са 11 година одбојку је заменила рукометом. 

- Мене су увек привлачили мало грубљи, да тако кажем - мушки спортови. Породично нам је рукомет у крви. Њега су играле мама и тетка, али и стричеви. Увек је био присутан током одрастања, тако да је тешко било за очекивати да ћу изабрати неки други спорт.

Родну Црвенку заменила је мађарском екипом Дунаујварош.

- Отишла сам после одиграног Европског кадетског првенства са својом генерацијом. Дошла сам до првог тима и сада покушавам да искористим сваки тренутак на терену и чекам прилику за неку већу минутажу у једној од најјачих лига на свету – нагласила је Јована Јововић.    

Ј. Г.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести