Оперска певачица Марија Јелић награђена овацијама у Кини

БЕОГРАД: Млада српска оперска певачица Марија Јелић потврдила је епитет перспективније уметнице када је крајем прошле и почетком ове године била специјални гост Санкт Петерсбург Државног Оркестра на великој турнеји у Кини, где је награђена овацијима публике на унапред распродатим концертима.
marija jelic sopran
Фото: Youtube Printscreen

Музички спектакли на највећем тржишту света одржани су у чак осам градова, а све се дешавало под диригентском палицом једног од најзначајнијих кинеских диригената порекла из Сингапура, маестра Дарел Анга.

Марији је на сцени парнер био руски тенор Сергеј Богољубски, а концерти су између осталог одржани у Донгинг театру, Линији театру, Зенђијанг театру, Јичен театру док је завршни концерт био у Националној библиотеци Пекинга, најзначајнијој културној институцији у Пекингу.

Пред великим бројем утицајних музичких критичара и представника конзерваторијума, као и бројним представницима владе, Јелићева је побрала овације на отвореној сцени, али и ушла у исотрију као прва српска певачица која је наступила на оваквој турнеји у најмногољуднијој земљи света.

"Завршни концерт у Пекингу доживљавам националним успехом. Опера повезује и цивилизиације и континенте кроз бајковит начин и ствара нераскидиве везе. Кинески народ нас изузетно поштује и упознат је са релацијама Србије и Кине које су у задњим годинама на изузетно високом нивоу. Срећна сам што сам имала прилику да са једним од најзначајнијих руских оркестара наступам и са маестром који диригује у водећим светским оперским кућама", казала је Јелић.

Она је захвалила представницима амбасаде Србије у Пекингу што су дошли на концерт да јој пруже подршку.

"Надам се ће овај мој наступ у Пекингу, али и другим градовима Кине, као српског држављанина бити почетак једне дугорочне сарадње са кинеским културним институцијама", додала је Јелић.

Наша оперска певачица добила позив да буде специјални гост на турнеји у Кини још једном у току 2020. године, а осим тога поред представа у нашем Народном позоришту очекују је продукције у Швајцарској, Москви, Санкт Петерсбургу, Јерменији, Азербејџану, Берлину, Хрватској, Италији.

За октобар је заказан солистички концерт Марије Јелић у Карнеги Холу у Њујорку.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести