Кон: Забрана кретања данас од 18, од понедељка раде фризери, теретане...

БЕОГРАД: „Забрана кретања почиње данас од 18 сати и траје до понедељка у пет сати ујутру”, изјавио је данас епидемиолог Предраг Кон.
kon
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

“Пензионери ће моћи данас и у недељу, од 18 сати до један сат ујутру да искористе својих пола сата за шетњу, не даље од 600 метара од места становања”, рекао је Кон на конференцији у Палати Србија, наводећи да је то одлучено на данашњој седници Владе Србије.

Навео је да ће пензионери од следеће недеље, од 27. априла, за шетњу имати један сат у том истом интервалу, од 18 до један сат ујутру.

Истакао је да ће од поенедељка почети са радом и фризери, салони лепоте, фитнес центри, теретане, затворене пијаце...

"Важно је да се у тим објектима посебно води рачуна о заштитним мерама, односно о ношењу маски, рукавица, дезинфекцији", рекао је Кон.

Препорука је да се сви третмани у овим објектима резервишу телефоном, како се не би непотребно стварале гужве и окуљање већег броја људи.

Како је додао, од 27. априла почеће и међуградски саобраћај, као и да је Влада Србије усвојила ублажавање још неких мера.

Не очекује се да до лета буду укинуте све мере

„Не очекује се да ће до лета апсолутно све мере бити укинуте, рекао је Кон.

„Овај ризик који сада постоји је више десетина пута мањи него што је био у свом максимуму и даље се спушта”, рекао је Кон.

Додао је да би волео да смо данас имали око 100 заражених уместо 207, али да смо први пут данас спустили број заражених испод шест одсто пошто смо имали скоро 1.000 тестираних више него претходног дана.

На питање када ће бити настављени спортски догађаји, са или без публике, Кон је рекао да ћемо имати поступно попуштање мера, али да ће остати још забране јавних окупљања, што ће трајати у зависности од ситуације.

"За сада још важи и полицијски час и све мере забране јавног окупљанај као и до сада, а поступно повећавање броја онога што ће бити дозвољено вероватно ће се односити на затворени простор, то је све што ће струка саопштавати. Из тога ће се извлачити закључци везани за понашање и по првом и другом питању".

Кон каже, што се спорта тиче, ту је неопходно враћати постепено спортисте у тренинг и размишљати о публици.

"Ми морамо да имамо ситуацију када је вирус се спустио до те мере или да не бележимо његову активност уопште, а то се тек може очекивати преко лета, а пре тога је мало вероватно да ће се то догодиити. Али дотле ће се враћати живот".

Када се скину мере, онда ће се давати препоруке, али ће остати забране јавног окупљања, казао је Кон.

На питање новинара шта ће бити са предизборним активностима које ће ускоро уследити, с обзиром да то подразумева и предизборне скупове, скупљање потписа, формирање више од 8.000 бирачких одбора за изборе и слично и да ли ће све то бити могуће због актуелне епидемиолоше ситуације, заменица директора Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да ће се правити да то питање није чула пошто лекари нису ни позвани ни компетентни да то коментаришу, а да превентивне мере које дају веже за све.

"Када причамо о превентивним мерама, причамо уопштено и оне важе за све, исто када говоримо о окупљањима то важи за сва окупљања".

Пратићемо, вероватноћа да се вирус врати све већа

„Пратићемо ситуацију даље, радити истраживања и од тога ће зависити даље понашање и одлучивање и давање било какве процене у овом моменту било неозбиљно, али може да се каже да је вероватноћа да ће се вирус вратити све већа, изјавио је Кон.

"Пратићемо шта се дешава на јужној хемисфери. То је још дешава и код нас, треба прво да испратимо вирус одавде, то нам је апсолутни приоритет", рекао је Кон.

Како је рекао, радиће се истраживања и на основу тога шта буде резултат биће даље понашање и одлучивање, и тада ће моћи да се кажу и одређења предвиђања и процене.

"Сада дати неку процену било би превише неозбиљно, осим што може да се каже да је вероватноћа да ће се вирус повратити све већа како време пролазе, и када видимо да се учвршћује у јужној хемисфери. Онда је могуће да се врати овде касније, јер овде има још осетљиве популације", рекао је Кон.

Некада је снимак плућа значајнији од теста

„Није непознато и немогуће да тест пацијента који има Ковид-19 буде негативан, као и обратно, зато је струка приметила да је некада значајније урадити снимак плућа, него сам тест”, изјавио је Кон.

Постоји могућност, објашњава Кон, да брис узет из носа или ждрела покаже негативност теста, а да се вирус већ “спустио” на плућа.

Докторка Кисић Тепавчевић сагласна је са колегом да постоје “лажно позитивни и негативни”, додајући да то јесте нешто што струку брине.

Истиче да се то посебно дешавало код тестова који нису 100 одсто валидни и не мере све потребне параметре.

“Посебно нас брину лажно негативни, јер саопштите особи да нема вирус, она се креће и може око себе да шири инфекцију. И лажни позитивни јесу проблем, због стреса који особа доживи када јој саопште, а још већа грешка је ако тако здраву особу сместите у одговарајућу установу”, навела је Кисић.

Додаје да ће сви они, ако је било пропуста у појединачним тестирањима, сносити одговарајућу санкцију.

"Када су у питању тестови који нису валидни 100 одсто, такве појединачне ситуације се дешавају”, каже Кисић.

Струка није за отварање вртића, али ће то морати

„Вртићи ће морати да се отворе иако за то у овом тренутку не постоји никакво стручно оправдање, додао је Кон.

Он је рекао да струка то неће предложити, нити је икада предложила, али да је то “виша сила”.

“Постоје породице и млади родитељи који имају сасвим малу децу коју немају никоме да оставе, да дају на чување, поготову не сада ако живе потпуно одвојено од свих родитеља”, рекао је Кон.

Како је додао, тај проблем се не односи само на малу децу већ и на ону школског узраста јер школе тренутно не раде.

“Тај проблем је нама познат и неопходно га је разрешити”, рекао је Кон и додао да је то питање у оквиру надлежности Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

“О томе се размишља и биће онако како мора бити. Вртићи ће морати да се отворе, иако за то нема ниједног јединог стручног оправдања у овом тренутку”, закључио је Кон.

 

Вакцинација неће бити обавезна за све, прво најосетљивији

„Вакцинација против корона вируса неће бити обавезна за све, а приоритет ће имати старији грађани и хронични болесници, изјавио је Кон и додао да ће вакцина против Ковида 19 у Србији највероватније бити доступна за око годину дана.

Кон је рекао да ће се процена у вези са вакцинацијом донети на основу ситуације у тренутку када вакцина буде доступна, као и на основу процене имунитета, спроведених истраживања и низа других околности.

"Вакцина ће вероватно бити доступна за око годину дана, некима вероватно и раније, али не и нама'', рекао је Кон.

Нагласио је да ће се вакцинисати пре свега они који су најсосетљивији - старији и хронични болесници, а за остале ће то, каже, зависити од тога да ли планирају путовања.

‘‘Вероватно ће ту бити неких обавеза, али на међународном нивоу. Ми ћемо као земља моћи да тражимо да и они који долазе код нас буду вакцинисани или да имају одговрајуће тестове’‘, навео је епидемиолог.

Ко ће бити вакцинисан одабраће се, истакао је Кон, пре свега према подацима из садашње епидемије из чега ће се јасно видети ко су најугроженији.

‘‘Вакцинација се обично препоручује и онима који су у околини оних који су најугроженији, али о том потом, то је још доста далеко’‘, казао је Кон.

Напади на мене због вакцинације трају већ деценијама

Кон je изјавио на питање новинара како коментарише нападе на њега на друштвеним мрежама због залагања за вакцинацију да то траје већ деценијама и да је саставни његовог посла.

"То траје већ деценијама, стварно толико, није ништа ново. То је нешто што је саставни део посла", рекао је Кон на редовној конференцији за медије.

„Не бих коментарисао”, додао је Кон.

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести