Дрогу пробало 15 одсто ученика првог разреда средње школе

БЕОГРАД: Светски дан Међународне борбе против дроге обележава се данас, а у Србији је 15 одсто ученика првог разреда средњих школа пробало неку дрогу.
rezic
Фото: Tanjug

Употреба дроге током живота чешћа је код младих који живе у градовима у односу на села, показала су истраживања Института за јавно здравље Батут.

Млади најчешће користе марихуану, затим екстази, амфетамине, ЛСД, али и друга халуциногена средства, крек, кокаин, хероин.

Сваки десети ученик првог разреда средње школе користио је неку илегалну дрогу, а да то није марихуана или хашиш.

Клинички токсиколог Томислав Режић из Центра за контролу тровања ВМА каже да се у тој установи збрињавају пацијенти који имају више од 14. година, а да се млађи од 14. година збрињавају у педијатријским здравственим установама.

Каже да је у првих шест месеци двоје малолетника збринуто због конзумирања амфетамина, двоје због кокаина и нешто мало више због марихуане.

"Због увођења ванредног стања имали смо пад укупних амбулантних прегледа и хоспитализованих пацијената, па у складу са тим мањи број укупног број пацијената", појашњава Режић.

Наводи да је Центар за контролу тровања у првих шест месеци имао 122 пацијента који су се јавили због конзумитрања дроге, да је 116 завршено амбилантно, а шесторо је примљено на клинику.

"Структура пацијената по узрочницима тровања није се променила и даље доминирају опијати морфинске структуре односно хероин који је најзаступљенији- 47 одсто, шесторо од њих је примљено на клинику, а због тежине клиничке слике и озбиљних компликација двоје је умрло", рекао је он.

Због конзумирања спида и екстазија збринуто је 17 пацијента, кокаина 14, марихуане 19, а било је појединачних случајева дроге ГХБ (три пацијента).

Наводи да је прошле године регистровано више случајева конзумирања дроге ГХБ, познатије као "дрога за силовање".

"То је супстанца која је у раствореном облику безбојна, може се подметнути у безалкохолно или алкохолно пиће. Изазива такве физичке и психичке ефекте да је погодна за онеспособљавање особе над којом се касније може извршити сексуални деликт", појаснио је он.

Током прошле године у Центру за контролу тровања је збринуто 349 пацијената, од којих је 18 било на болничком лечењу.

"Имали смо и опрошле године доминацију хероина са 135 амбулантних пацијената, од којих је 13 примљено на клинику и два пацијента су умрла", појаснио је Режић.

Прошле године на ВМА је збринуто 11 пацијената због дроге ГХБ, а наш саговорник појашња да "дрога за силовање" није кориштена само у криминалне сврхе већ да су је партнери користили за побољшање расположења у циљу побољшања либида.

"Та дрога делује тако да изазива еуфорично стање, повећава сексуални потенцијал, а у случајевима предозирања, узимамања веће количине препарата, има седативни ефекат, нарушавање стања свести, па чак може довести и до коме", наводи он.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести