Милошевић објаснио зашто иде у Книн на прославу "Олује"

ЗАГРЕБ: Потпредседник хрватске владе из редова Самосталне демократске српске странке Борис Милошевић објавио је Фејсбуку пост у којем објашњава зашто иде на прославу "Олује" - наводи да му није било лако да донесе ту одлуку, али да у Книн иде "отворена срца", с надом да актуелна влада може направити важан корак ка будућности и друштву разумевања и толеранције.
Milosevic Boris/Tanjug/video arhiva
Фото: Милошевић Борис/Танјуг/видео архива

"У Книн долазим као потпредседник Владе Хрватске задужен за људска права. Као члан Владе, Србин из Хрватске, свестан оптерећења ратног наслеђа у друштву које осећају Срби у Хрватској, али не само они, него и сви грађани Хрватске, морам размишљати рационално и одговорно те покушати допринети бољем друштву и грађењу културе мира", написао је Милошевић у посту под називом "Прича једног Србина из Хрватске".

Каже да му није било лако да донесе ову одлуку како због приватне породичне трагедије, тако због свих оних Срба који су у Олуји неког изгубили, оних који су у избеглиштву као и оних који су се вратили иако им је процес повратка опструиран, преноси Индекс.

"Судбину тих људи добро знам јер скоро цели професионални и политички стаж, протеклих 18 година, помажем у решавању њихових проблема", навео је он.

Присетио се и свог доживљаја Олује коју је, прича, дочекао у родном Шибенику, бринући тих дана за оца који је био мобилизован као хрватски војник, за своје пријатеље који су били у Хрватској војсци, као и за родбину која је била на другој страни.

Након очеве демобилизације, прича он, одлазили су на село Брибирске Мостине где је био сведок пљачки напуштених српских кућа где је остала да живи његова баба која није хтела да напусти своју кућу.

"Почетком септембра, нашли су је мртву, била је убијена ватреним оружјем из непосредне близине. Убица је пронађен случајно због властитог бахаћења, сматрајући да нико неће истраживати убиство „четникуше“, како је сам рекао. Осуђен је на 7,5 година, да би изашао за 3,5 године, након што је добио председниково помиловање", испричао је Милошевић.

"С теретом ове породицне трагедије, па и кроз бол мојег покојног оца, одлуку да идем на обележавање Олује у Книн ми је било још теже донети. Мени, који сам добио Домовницу тек након Олује премда сам рођен и цели живот живео у Шибенику.

Милошевић каже да у Книн иде "отворена срца", искрено, с надом да ова Влада може направити тај "тако важан корак, корак према будућности, бољем друштву, друштву разумевања, поштовања и толеранције и да можемо изаћи из ровова у којима смо укопани".

"Након 25 година потребно је престати с мржњом, престати с ратом", нагласио је он.

Каже и да рат за многе у друштву, нажалост, није готов и да то најбоље знају деца српске националности која у својим школама морају трпети стигму због нечег с чиме ни њихови родитељи немају везе и која морају осећати кривицу само зато што су Срби.

Баш као што је то осећала моја генерација током и након рата, додао је Милошевић.

"Идем, јер желим олакшати њихову будућност. Идем јер мислим да је сазрео тренутак да политика разумевања и поштовања другог победи политику мржње", нагласио је.

Каже и да Олуја није само војно-полицијска акција, она је и голема колективна траума.

За Хрвате је она симбол почетка дуго жуђеног мира и престанка окупације, за Србе је она траума почетка новог егзодуса, страдања, страха, неизвесности и немогућности повратка у своје домове, навео је он.

"Свестан сам да мој долазак у Книн неће код већине променити два различита погледа на Олују, али сам вољан прихватити сваку гесту које иде ка томе да заједничком толеранцијом и уважавањем сами себе потврдимо као демократско друштво које може остварити суживот и просперитет, без обзира на сваку разлику, па тако и ону у тумачењу заједничке историје", рекао је Милошевић.

"Од мог одласка у Книн, пуно је важније градити атмосферу помирења и дијалога у којем као друштво морамо признати и прихватити све жртве без обзира на националност", закључио је Милошевић.

Косор: Милошевић да призна да Олуја није етничко чишћење

Бивша хрватска премијерка Јадранка Косор поручила је да председник Српског националног вијећа и потпредседник хрватске владе Борис Милошевић, пре одласка на обележавање годишњице "Олује" у Книну, треба јасно каже да та акција није била етничко чишћење.

Косор је у објави на Твитеру затражила од Милошевића и да осуди председника Србије Александра Вучића који, како она тврди, "грми о етничком чишћењу упркос пресуди суда у Хагу".

Да бисмо опростили другима и помирили се с њима, морамо се често мирити сами са собом и опростити себи самима признајући сопствене грешке и пропусте. Ако је тај процес искрен, иде се корак напред. Ако није, никуда се не стиже, сматра Косор.

Борис Милошевић је данас на Фејсбуку објаснио да му није било лако да донесе одлуку да иде на прославу "Олује", али да у Книн иде "отворена срца", с надом да актуелна влада може направити важан корак ка будућности и друштву разумевања и толеранције.

Он сматра да је његов најављени одлазак на обележавање војне акције "Олуја" важан гест који ће побољшати статус српске заједнице у Хрватској.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести