Милошевић: Мој одлазак у Книн важан за статус српске заједнице

ЗАГРЕБ: Функционер српске странке у Хрватској СДСС и новоизабрани потпреседник владе Борис Милошевић сматра да је његов најављени одлазак на обележавање војне акције Олуја важан гест који ће побољшати статус српске заједнице у Хрватској.
oluja knin
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

То је важно јер никад на такав начин нисмо разговарали и никад високи представник СДСС-а није био у Книну. Ова влада може да гарантује смањење тензија у друштву. Досадашњи владајући наративи и код Срба и Хрвата ишли су на раздвајање. Мој одлазак или неодлазак у Книн за многе ће значити грешку. За већину Срба Олуја је трауматично искуство..., рекао је Милошевић гостујући на Н1 и додао да не може да заборави невине цивиле убијене након саме акције.

Упитан како гледа на Олују рекао је да је то за њега "двострана слика”.

Не могу да пређем преко тога и заборавим невине цивилне жртве и запаљене куће, егзодус становништва... То чини део мог идентитета. Ако је мој долазак гест, имам желудац за сваку врсту геста за коју сматрам да би побољшао статус моје заједнице, нагласио је Милошевић, преноси портал Индекс.

Нови потпредседник владе открива и како с новог положаја планира да помогне српској националној мањини.

Нека политичка неслагања изражавали смо у парламенту, сад ћемо морати уже да сарађујемо, разговарамо о спорним ситуацијама и политичким неслагањима, рекао је Милошевић.
 

Пленковић: Мислим да је то добро и корисно

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је да је са СДСС и представницима српске мањине постигнут договор да ће обележавању "Олује "у Книну 5. августа присустовати потпредседник Владе Борис Милошевић.

Мислим да је то добро и корисно, корисно пре свега за односе у хрватском друштву, однос према српској мањини у Хрватској, према рецентној прошлости и снажна је порука Хрватске према свим партнерима који гледају како Хрватска функционише данас, рекао је Пленковић гостујући на РТЛ-у.

На питање новинарке да ли ће у Книну бити и Милорад Пуповац премијер је одговорио да су све време „разговарали о томе да у Книну 5. августа буду сви чланови Владе“ и додао да је оно што је он желео управо то да Борис Милошевић као члан Владе буде у Книну.

Пленковић, преноси Хина, такође је рекао да ће потпредседник Владе и министар хрватских бранитеља Томо Медвед бити на обележавању злочина који је почињен у Груборима након Олује и на тај начин "послати снажну поруку Владе о томе да треба поштовати све жртве и достојно обележити та места".

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести