Амброзија се уклања механичким и хемијским мерама

Програмом одржавања јавних зелених површина под амброзијом на територији Новог Сада, та коровска врста се уклања са укупне површине од 9.500.000 квадратних метара.
13-ambrozija
Фото: ЈКП Градско зеленило

Како је за “Дневник” рекла помоћница директора ЈКП “Градско зеленило” Јелена Прица, до сада је уклоњено два милиона квадратних метара амброзије на територији Града, на основу издатих налога.

- Радови на сузбијању коровске биљке амброзије се обављају током вегетационе сезоне, пре цветања и реализују се различитим мерама - објашњава Прица. - Механичка мера подразумева кошење, сакупљање, одвоз и депоновање биљке на површини од 8.842.000 квадратних метара, док хемијске мере подразумевају употребу хербицида на површини од 658.000 квадратних метара. Тако се амброзија уклања у непосредној близини депоније, где је немогуће прићи механичким путем, затим уз рубне и руралне делове приградских и градских насеља и не може имати негативан утицај на окружење.

Према њеним речима, за ову годину је новац за реализацију поменутих радова обезбеђен из буџета Града, у износу од 35.000.000 динара. Мониторинг површина поверен је Природно-математичком факултету, а “Градско зеленило” третира површине на основу налога за рад. Њега издаје надзор из Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције.

- Од 9.500.000 квадратних метара под амброзијом, највећи проценат налази се на прилазима граду, као и у индустријским зонама, где има више неуређених простора који нису у редовном програму одржавања зелених провршина, у односу на урбане делове града – објашњава наша саговорница. - Сузбијањем амброзије на тим површинама, уједно се уништавају и друге присутне коровске алергене биљке.

Амброзија је један од најинтензивнијих изазивача алергије код људи и сезона њене полинације траје од краја јула, па до краја септембра. Највеће вредности концентрације полена амброзије у ваздуху су крајем августа и почетком септембра, када пушта велику количину полена. Алергијска реакција на амброзију манифестује се кроз различите симптоме попут цурење носа, осећаја запушености синуса и болова у том пределу. Да је особа можда алергична могу показати и кијање, кашаљ и сливање секрета. Као последице деловања полена амброзије на људски организам јављају се повраћање, воденасте столице, грчеви у стомаку, али и сузење и црвенило очију и отежано дисање с осећањем недостатка ваздуха. На кожи се манифестује у виду црвенила са сврабом, али могућа је и појава печата.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести