Библиотека Карловачке богословије отвара врата за школску славу

Нове, двостране металне полице за књиге, набављене у склопу пројекта „Ходите ка мени сви, ја ћу вас одморити”, за који је Богословија „Свети Арсеније” у Сремским Карловцима добила близу милион динара, постављене су у школску библиотеку и у току је слагање књига.
1

Истовремено, по речима ректора Карловачке богословије протојереја Јована Милановића, обавља се каталогизација и кодирање наслова.

– Пред нама је интересантан посао и очекујемо да, ако све буде како треба, у новембру, за Светог Арсенија, славу Богословије, отворимо библиотеку обновљену захваљујући финансијској подршци Министарства културе и информисања и појединаца који цене и вреднују то књижно богатство које имамо – каже ректор Милановић. – Нове полице гарантују боље услове за смештај и чување књига. У читаоницу планирамо да поставимо компјутере добијене у оквиру истог пројекта и омогућимо брже проналажење књига, али и дигитализацију, пре свега уyбеника, приручника и ретких књига, које имамо у значајном броју. Библиотека са читаоницом ће постати место сусрета, с обзиром на то да једном месечно планирамо одржавање предавања и других догађаја.   

Професор историје Српске цркве и опште историје Ненад Стојановић, задужен за богословску библиотеку, напомиње да су, захваљујући поменутом пројекту, набављена и техничка средства, која ће омогућити даљи рад на сигнатури и дигитализацији. У питању су штампачи за бар-кôдове и картице јер је у плану проширење броја корисника, што је предвиђено пројектним активностима.

– Пројектом је предвиђено и одржавање пет курсева из области библиотекарства за професоре, ђаке-библиотекаре и остале – каже Стојановић. – Курс ће водити библиотекарка – професорка руског језика Ана Милидраг током октобра и новембра. До 1. децембра би требало све активности да приведемо крају.

Стојановић истиче да је обрада почела од фонда Момчила Ђујића, односно поклон-библиотеке коју је он, као некадашњи ђак, завештао Богословији. Додаје да се у овој фази, због нове каталогизације по препорукама стручњака, пре свега из Матице српске, наилази на потешкоће које се односе на проналазак књига јер библитекарима треба више времена да их пронађу.


Фонд Теодоре и Косте Петровића

Другу годину заредом у Богословији „Свети Арсеније” постоје различите секције, у које су ђаци укључени према својим интересовањима. Професор Ненад Стојановић води историјску секцију и ове године ће, како каже, акценат ставити на рад из области архивистике. Ђаци ће се у оквиру секције прво сусрести с архивском грађом и фондом који су припадали професорима Карловачке гимназије Треодори Мајици Петровић и Кости Петровићу, коју је Карловачка богословија добила на поклон. Ученици ће имати прилику да у рукама држе историјска документа и видети како се она класификују и деле. Архивска грађа брачног пара Петровић садржи забелешке, записе, преписку, приручнике, неколико интересантних старих црквених књига, као што су протоколи, за које треба да се утврди из које су цркве и како су дошли у њихово власништво.


– Читаоница је замишљена као централно место за учење и провођење слободног времена – напомиње професор Стојановић. – Продужили смо радно време до поноћи и ђаци то обилато користе. То нас радује и амбијент је такав да се, по њиховим речима, у њој осећају пријатно. И сам назив пројекта – а реч је о изабраном цитату – поручује ђацима да библиотека није само радни и мучни простор, како је они често доживљавају, већ место где ће се одморити и читати.

EUR/RSD 117.5773
Најновије вести