Близу 3.000 деце поново у вртићима

По раније спроведеној анкети, нешто мање од 3.000 малишана, чија су оба родитеља радно ангажована, од данас су поново у својим вртићима, због чега је Предшколска установа „Радосно детињство” отворила 62 објекта, од 70, у Новом Саду и у приградским насељима.
Mališani  ušli u provetrene, dezinfikovane i čiste prostorije   Foto: Dnevnik
Фото: Малишани  ушли у проветрене, дезинфиковане и чисте просторије   Фото: Дневник

Водећи се препорукама Института за јавно здравље Војводине и Министарства просвете, науке и технолошког развоја, припремљена су упутства за запослене за примену превентивних мера у циљу спречавања ширења преноса инфекције коронавирусом.

Запослени у ПУ „Радосно детињство” јутрос су први пут од избијања пандемије коронавируса дочекали малишане и њихове родитеље од 6 до 8 сати у заштитној опреми, која подразумева рукавице, маске, визире, а у вртиће су могли да уђу само деца чији родитељи су приложили потврду од послодавца да су у радној обавези.

У вртиће су могли да уђу само деца чији родитељи су приложили потврду од послодавца да су у радној обавези

Родитељи су морали да носе заштитну маску и рукавице и измерена им је телесна температура бесконтакним топломером, као и малишанима, након чега су прошли кроз посебну дезобаријеру. Деци су дезинфиковане руке одговарајућим средством и није им дозвољено да уносе играчке у објекат. Само родитељ чија деца иду у јаслице, односно имају до три године, могли су да уђу у вртић, и то један по један.

Малишани су ушли у проветрене, дезинфиковане и чисте просторије и  собе, а клима-уређаји се не користе, као ни трпезарије, да не би дошло до спајања већег броја деце.

У групама борави до десеторо деце, а оне се међусобно не мешају, што значи да ће време проводити само у једној соби док не крену кући. У зависности од временских прилика, малишани ће боравити што је могуће више на отвореном простору, док су с њима у две смене исти васпитачи и стручни сарадници.

Осим тога, у два круга покошене су зелене површине у 70 вртића, те урађен третман против крпеља, да би дворишта била у потпуности безбедна за најмлађе.     

С. Ковач

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести