БРЗОМ ПРУГОМ НОВИ САД- БЕОГРАД ПРЕВЕЗЕНО 6 МИЛИОНА ПУТНИКА На ред стигло и уређење станичне зграде, а ево шта је још у плану да се реконструише (ФОТО)

Карта за брзи воз, вратила је поверење грађана у железницу. Од марта 2022. године брзом пругом на релацији Београд-Нови Сад превезено је 6 милиона путника. Већ на пролеће следеће године брзи воз путоваће до Суботице, а када Мађарска заврши своју деоницу брзе пруге и до Будимпеште речено је у прилогу "Националног дневника" на ТВ Пинку.
a
Фото: Tanjug Miloš Milivojević/Svreenshot/Ilustracija/Srbija voz

 Београд и Нови Сад никада нису били ближи. На пероне између два града, пристижу пуни возови.
- Супер, три ипо године сам путовао колима и кад је почео воз, сви смо прешли на воз. Имам своју екипу с којом путујем, стварно је препород- рекао је путник.

Фото: Screenshot

- Можемо бити захвални ономе ко је замислио ту идеју, да на европском тлу - европски живимо и европски се возимо- рекао је суграђанин.

- Некада се путовало два ипо сата до Старе Пазове, сад смо ту за пола сата. Сада су сви прешли на воз- комфорније је, брже. Свака част нашем председнику.
-Тај брзи воз, чуо сам од доста колега на факултету да је много добра ствар, брзо се стигне. Ја сам за то и да се уведе до Вршца.

-Супер је и цена је добра, а за пола сата се стигне- рекао је путник.
- Видим да га пуно људи користи, нарочито млади људи. Свака похвала.

Пре две године, железничка станица у Новом Саду добила је нове савремене пероне, а сада је на ред дошла и станична зграда.

- Ми смо када смо пуштали прву фазу пруге од Београда до Новог Сада, уредили нове пероне. Такође, уредили смо чекаоницу, средили смо неке делове станице које су биле важне за функционисање воза. Комплетна реконструкција станице је чекала наставак радова према Суботици и сада се она ради- рекао је министар Горан Весић.

Фото: Screenshot

Здање подигнуто 1964. године у потпуности се обнавља и модернизује, а ево и како ће да изгледа.

-Галерија, то је сада направљено по новом пројекту. Пре је био само овај део иза мене, а сада је додат и овај део где ће бити кафић, трафике и слично. Горе имамо једну велику салу, где ће вероватно бити преуређено у ресторан. Биће доста нових новитета. Имамо пројекат који је валидан и којег се држимо, а вероватно ће се нешто додати у међувремену- рекао је Драган Игнјатовић, директор компаније "Деко".

Фото: Screenshot

-Видите да је ту постављена и галерија, комплетан мермер се мења. Све ће бити другачије- речи су Веселина Симовића, шефа секције за саобраћајне послове Нови Сад.

Веселин који је свој радни век посветио овој станици, обнову доживљава емотивно. 

- Ја сам дуго запослен. Драго ми је због овога. Станица као да се поново рађа. У марту ће бити две године од пруге Београд- Нови Сад. Возови су пуни- додао је Веселин.

Преуређује се и плато испред зграде. 
- То до сада није било реконструисано већ је рађено поплочавање према перонима. Биће урађена фасада и што је веома важно тамо ће бити постављена и телекоманда, и центар за управљање возовима. Станица у Новом Саду ће пуштати пун комфор путницима и биће једна модерно урађена станична зграда- речи су Весића.

На пролеће 2025. године на овој станици, чекаће се брзи воз за Суботицу. Радови су инетнзивирани како би пруга била изграђена до краја године. Дуж ових 108 километара подиже се 58 објеката од чега је значајан број и нових станичних зграда.
Дневник

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести