Будући форензичари стасаваће у ТШ Павле Савић

Од наредне школске године 30 ђака ће имати прилику да упише нов и врло атрактиван смер у Техничкој школи “Павле Савић” - техничар за оперативну форензику.
с
Фото: ТШ „Павле Савић”

Реч је о занимљивом образовном профилу за који млади у последњих неколико година исказују велико интересовање. Да је тако, потврђује и помоћница директора у тој образовној установи Данка Петовић Мунитлак, пошто се више од 80 осмака из новосадских школа у априлу, на Дану отворених врата у ТШ „Павле Савић“, упознало са занимањем техничар за оперативну форензику, кроз разговор и радионице које су одржали професори са Факултета за правне и пословне студије „Др Лазар Вркатић“, са смера безбедност и криминалистика.

- Занимање техничара за оперативну форензику подразумева припрему и узимање узорака на терену. Форензичари помажу у истрази, чувају и обрађују доказе, учествују у изради и анализи документације са места догађаја, раде лабораторијска испитивања и обрађују резултате, а све уз поштовање законске регулативе, стандарда и прописа из те области рада - појашњава Данка Петовић Мунитлак. - Уз општеобразовне, ученици ће током четири године имати и стручне предмете, као што су форензичке технологије, основе криминалистичке технологије, трасологија... Наше школске лабораторије имају савремену опрему која је донирана из Европске уније, што ће умногоме допринети квалитету образовања.

Фото: ТШ „Павле Савић”

Наше школске лабораторије имају савремену опрему која је донирана из Европске уније, што ће умногоме допринети квалитету образовања (Данка Петовић Мунитлак)

Ђаци ће након завршетка средње школе, образовање моћи да наставе на свим факултетима код којих је основа за упис хемија, затим на Правном факултету, смер криминалистика и безбедност, Факултету за безбедност, Факултет за правне и пословне студије „Др Лазар Вркатић“. Једно од најпрестижнијих места за рад форензичара је Национални центар за криминалистичку форензику, али оно што нови смер, такође, чини привлачним је и чињеница да посао не мора нужно да буде у вези са Министарством унутрашњих послова, већ се форензичари могу да запослити у било којој лабораторији у којој се иначе запошљавају хемијски лаборанти и техничари.

Фото: ТШ „Павле Савић”

Уз нови образовни профил, ТШ “Павле Савић” ће у наредној школској години поново уписивати ђаке и на смеровима: техничар за биотехнологију, прехрамбени техничар, пекар, месар, оператер у прехрамбеној индустрији, хемијски лаборант, техничар за заштиту животне средине, техничар за хемијску и фармацеутску индустрију, фризер, педикир и маникир.

С. Ковач

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести