Дечија ликовна колонија организована на „Ново насеље фесту“

У оквиру манифестације „Ново насеље фест“ организована je дечја ликовна колонија коју је посетио члан Градског већа за културу Далибор Рожић.
е
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Деца су на тему „Љубав“ имала сат времена да изразе своју креативност, док су награде за најбољу ликовну уметност добили петогодишњаци Лазар Шкрбић и Милан Љубоја, затим шестогодишња Тамара Живковић, Ива Перић која има осам година, тринаестогодишњи Дамир Илић и Лара Кваић.

Осим уметности и културе, на располагању су били и разни други садржаји: од спортских, преко забавних и едукативних. Како је рекао Рожић, „Ново насеље фест“ је постала значајна манифестација, која се већ позиционирала нарочито у овом делу града, јер има за циљ подстицање развоја дечјег ликовног стваралаштва, што подржава Градска управа за културу и Град Нови Сад.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

- Што више активности, то је већа могућност развијања и испуњавања стратешке одреднице децентрализације културних садржаја, у складу са стратегијом културног развоја града и на нама је да подржимо такве активности – рекао је Рожић. - Фестивал се организује са циљем да зближава људе, побољшава комшијске односе, али и даје могућност Новосађанима из других делова града да се запуте на Ново насеље и додатно га боље упознају. Нема бољег начина да се људи зближе, него када их окупе стваралаштво њихове деце, као и квалитетни културно – забавни програми у опуштеној, готово фамилијарној атмосфери.

Према речима једног од организатора, Лазара Зубића, други пут се организује једнодневни фестивал, а циљ је свакако да он прерасте у традицију по којој ће Ново насеље постати препознатљив кварт нашег града.

- Окупљамо све становнике Новог насеља и шире, покушавајући да кроз различите садржаје анимирамо целокупно страновништво: од деце, омладине до људи трећег доба – каже Зубић. - Преподневни часови су били резервисани за децу, која су својим креативним радом показали како доживљавају љубав. Затим је организована и кликеријада, а најмлађи су спремили и културно-уметничке наступе. За мало старије смо организовали спортска дешавања и с тим у вези смо имали боксерску ревију на отвореном. Гост нам је један од прослављених боксерских асова Тадија Качар, као и боксери који су аутохтоно са Новог насеља, попут Војислава Милошевића, Душана Дуће Лепојева, Ведрана Самарџије и слично. Нагласио бих да имамо и такмичењуе у крбању, односно обарању руке који је званичан спорт, а Србија је једна од водећих земаља у свету.

Осим тога, како наводи наш саговорник, разговарало се и озбиљним темама на трибинама, које су биле посвећене промоцији здравих стилова живота. Представници из Удружења „Рестарт“ и припадници полиције су говорили о томе да решења постоје за болести зависности, а било је речи и о превенцији криминалитета.

- Био сам и прошле године на фестивалу и било ми је супер – каже нам тринаестогодишњи Филип. - Тада сам дошао са псом и учествовали смо на избору за најлепшег пса, када смо освојили друго место. Сада сам дошао са друштвом да се лепо забавим са другарима, цртам и уживам у осталим активностима које су организоване.

Како је рекао Лазар Зубић, организоване су и активности за избор најлепше баке, као и избор најлепшег пса, најбољег ученика и најбољег спортисту Новог насеља. Фестивал је и хуманитарног карактера, јер се скупљао новац за децу са инвалидитетом. Деца су имала хорски наступ на бини, под вођством Мише Близанца. Сав прикупљен новац ће бити уложен за потребе уређења салаша у Шајкашу који деца користе. На фестивалу је Зоохигијена имала штанд, на ком су присутни могли да добију све информације у вези са радом тог предузећа. Током манифестације, пас Зоки који је боравио у просторијама Зоохигијене јуче је био најсрећнији од свих, јер је коначно нашао свој дом и људе који ће му пружити вечну љубав.    

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.5819
Најновије вести