Додељене награде тимовима за најбоље мобилне апликације

Шеф Канцеларије за локални економски развој мр Горан Сечујски доделио је награде у виду лаптоп и таблет рачунара тимовима који су израдили најбоље мобилне апликације у оквиру пројекта „WeLive“ који се финансира из Програма „ХОРИЗОН 2020“.
nagrade, grad novi sad
Фото: Град Нови Сад

Циљ пројекта је унапређење ефикасности јавних сервиса на бази отворених података у областима екологије и културе.

Прву награду је освојио тим „Нас троје“ за израду мобилне апликације за идеју „Стреет Арт Нови Сад“ и добио три лаптоп рачунара марке „АСУС“. Друга награда је отишла у руке „ZeroCodeTeam“-а  за мобилну апликацију за идеју „Град Нови Сад месечно баци 100 000 еура у пластици“ који је такође освојио три лаптоп рачунара, док је трећа награда у виду три таблет рачунара припала тиму „UrbanStreetArtNS“ за идеју „Street Art Novi Sad“.

"Тренутно смо у завршној фази пројекта „WeLive“, како га ми зовемо „Нови концепт јавне управе“ који је заснован на градским мобилним сервисима, а у чијој изради учествују грађани Новог Сада. Овај пројекат је трајао три године, а у њему учествује 12 партнера од којих три из Србије, и то Град Нови Сад, ЈКП „Информатика“ и приватни партнер „Дунав нет“. Ово је уједно и пилот пројекат у којем учествују четири града - Билбао, Тренто, Нови Сад и Хелсинки. Највећи значај за Град Нови Сад је тема отворених података које смо покренули у оквиру овог пројеката, нешто што је потпуно ново за Републику Србију", рекао је мр Горан Сечујски и захвалио на учешћу суграђанима који су давали идеје и предлоге и за награду добили мобилне телефоне.

Он је такође додадо да пројекат је вредан око 3,3 милиона евра, и да је Град Нови Сад  добио 130 000 евра које је искористио како за путовања и стицање нових искуства у већим европским градовима, тако и за награде.

У име првонаграђеног тима „Нас троје“ Стефан Перлић је рекао да је апликација настала из идеје да је Нови Сад Европска престоница културе 2021. године и да је направљена тако да се преко апликације може пронаћи улична уметност и све локације на којима се она налази у Новом Саду.

Дамјан Јелић је у име „ZeroCodeTeam“-а  рекао да је апликација „Град Нови Сад месечно баци 100 000 евра у пластици“ настала као идеја да се апелује на свест грађана како и колико се рециклажом може уштедети, али и сачувати животна околина.

"Апликација је предвиђена за рециклажу пластике, али се може применити и на друге материјале који се могу рециклирати, а такође и на остале градове у Србији", рекао је Дамјан Јелић.

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести