Дом здравља: Позивамо грађане чим вакцине стигну

У Дому здравља „Нови Сад” и даље је у току имунизација против вируса грипа, а како кажу из те установе, заинтересованост грађана је премашила сва очекивања.
Vakcina-grip-2411-A_Erski
Фото: Дневник (А. Ерски)

По речима више медицинске сестре и координаторке имунизације Дома здравља „Нови Сад” Драгане Костадиновић, дешава се да у појединим амбулантама Дома здравља, у којима има више пацијената који желе да се вакцинишу, у одређеном тренутку нестане доза, али се у релативно кратком року надоместе дистрибуцијом из неке друге амбуланте, у којој остане и по неколико кутија.

– Неопходно је да пре вакцинације грађани закажу термин код свог изабраног лекара да би се избегле непријатности, уколико се деси да тренутно нема вакцина у појединим амбулантама – каже Драгана Костадиновић. – Такође, због пандемије вируса ковид-19, али и због сезоне респираторних инфекција, најбоље је не стварати гужве у чекаоницама. Уколико нема вакцина у тренутку доласка, а пацијент је имао заказан термин, забележимо податке и позивамо грађане чим вакцине стигну. Тако су редистрибуцијом оне поново доступне у објектима на Булевару војводе Степе, Новом насељу, у Руменачкој и у Змај Огњена Вука, када је пријављено да су остали без вакцина.

У току је вакцинација ризичних група становништва, које су приоритет. То су хронични болесници и старији суграђани. Из Дома здравља додају да се до сада вакцинисало око 16.000 грађана, а у Дом здравља је крајем септембра пристигла 21.000 доза вакцине.

Вакцина се састоји од четири атенуисана вируса грипа који су прошле године циркулисали у популацији. То је, иначе, принцип по којем функционише производња вакцина против грипа за сваку појединачну годину.

Из Дома здравља позивају грађане да буду стрпљиви јер ће сви стићи да добију вакцину.

И. Ба.

 

 

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести