Надзор над грипом до маја: У ДЗ Нови Сад потрошене све дозе

НОВИ САД: По речима лекара специјалисте епидемиологије др Смиљане Рајчевић са Института за јавно здравље Војводине, крајем септембра је почео надзор над грипом који ће трајати до краја маја наредне године, стога су прве дозе вакцина против грипа доступне у домовима здравља у Војводини.
dom zdravlja
Фото: Dnevnik (arhiva)

Међутим, из Дома здравља “Нови Сад” поручују да је свих 14. 600 доза потрошено у сва 63 пункта, а да се други круг вакцина очекује током следеће недеље, како је најавило Министарство здравља.

Неопходно је време да се створи имунитет након вакцине, она не штити одмах следећег дана, већ је потребно око две недеље да се развију антитела и стекне имунитет, поручила је Смиљане Рајчевић на редовној месечној конференцији која је одржана на Институту.

Тада сте тек спремни, додала је, да дочекате зиму и заштитите себе и своју породицу од грипа.

Све информације које се односе на актуелну епидемиолошку ситуацију грипа, могу се пронаћи на нашем сајту, казала је Рајчевићева.

По њеним речима, актуелна епидемиолошка ситуација на територији Војводине је задовољавајућа у претходних месец дана, ако се упореди са прошлим извештајним периодом, односно није било значајнијих одступања. Као и увек, доминирају респираторне заразне болести, а с обзиром на то да долази зима, а са њом и чешћи боравци у затвореним просторијама, вероватно ће тренутни број оболелих од респираторних болести бити већи. Потом долазе цревне заразне болести, којих је било за 44 одсто више, него у претходном периоду.

Током октобра, утврђени квалитет ваздуха на територији града је одговарао постојећим дневним националним нормативима, у погледу концентрације сумпор - диоксида, азот - диоксида, приземног озона, концентрације олова у суспендованим честицама и угљен – моноксида, каже лекар специјалиста хигијене др Емил Живадиновић са Института за јавно здравље Војводине.


Бесплатно тестирање на ХИВ

Како је најавила лекар специјалиста епидемиологије др Смиљана Рајчевић са Института за јавно здравље Војводине, од 22. до 29. новембра се обележава Европска недеља тестирања на ХИВ.

Стога, у сусрет 1. децембру, Светском дану борбе против АИДС - а ће традиционално, седми пут бити организоване мобилне јединице по граду за тестирање на ХИВ и друге полно преносиве болести попут хепатитиса Б и Ц. Такође је оно доступно и у  Саветовалишту Института сваког радног дана од 7 до 14.30 часова.

Ове године ће се користити брзи тестови, тако да ће се сваки појединац имати резултате у року од 20 минута. Уколико се испостави да је он позитиван, пацијент ће се даље упућивати на додатну дијагностику и потврдни тест. Локације мобилних екипа за тестирање ће накнадно бити постављене на сајтовима Института и невладиних организација с којима та установа сарађује.


Током 14 дана прошлог месеца, додао је, регистрована су прекорачења граничне и толерантне вредности за честице грубе прашине.

По његовим речима, здравствена исправност воде за пиће из ЈКП “Водовод и канализација” је тестирана на 558 узорака, од чега 99 одсто задовољава микробиолошке услове, односно 90 одсто анализа је физичко - хемијски исправно. Што се тиче квалитета воде из јавних бунара, као алтернативних извора воде за снабдевање, узорци из бунара “Снежна Марија” и оног код Спенса представљају микробиолошку опасност по здравље људи, док остали не задовољавају физичко - хемијске нормативе, стога се не препоручују за употребу.

И. Бакмаз и Ј. Лаганин

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести