Дунавски парк ускоро лепши за нове стазе, ограду, расвету, чесму, клупе...

Ове године ће Дунавски парк, најстарији парк у Новом Саду, бити у потпуности реконструисан, јављају из ЈКП “Градско зеленило”.
NovembarskiDunavski Park01_RHA
Фото: Dnevnik.rs

- Радови почињу у првој половини фебруара, а вредност је 121.288.833 динара – каже помоћница директора за комерцијалмне послове и туризам тог предузећа Јелена Прица. - Биће реконструисане све стазе и прилази који обухватају површину од 6.209 квадратних метара. На месту потојећег дечијег игралишта биће изграђено ново, веће и савременије, са пет нових справа. Направиће се и нова чесма и 250 метара ограде око дела парка.

Кад се заврши реконструкција стаза, расвете, клупа, чесме, ограде и изгради ново игралиште, Дунавски парк ће са својих 640 стабала бити још лепши и раскошнији, сматра директор “Градског зеленила” Милош Егић. После реконструкције, парк ће имати 180 клупа. Биће поправљено, дотерано и офарбано постојећих 165 клупа, али и постављено 15 нових. Уз то ће се поставити 56 канти за отпатке, а свих 35 постојећих канделабера ће се реновирати. Сви радови изводе се према пропозицијама Покрајинског завода за заштиту природе, а биће завршени на јесен. У “Зеленилу” истичу да ће радови бити изведени тако да не ометају кретање грађана, а биће обезбеђен и приступ особама са инвалидитетом, деци и старим особама.

- Приликом реконструкције парка водили смо рачуна о потребама грађана – казала је Јелена Прица. - Будући да је парк издељен у 13 функционалних целина и да велики број мале деце користи игралиште у близини рукометног терена, посебну пажњу поклонили смо потребама намлађих. Зато ће, уместо постојећег, дотрајалог игралишта, бити изграђено ново, са пет нових, модерних справа, не би ли боравак најмлађих у парку био још забавнији.

Како је истакао директор “Градског зеленила” Милош Егић, захваљујући финансијској подршци Града, прошле године су у целом Дунавском парку уградили савремени заливни систем, кап по кап и тиме подигили одржавање травњака и дрвећа на виши ниво.

- Наше стручне службе, уз тесну сарадњу са Саветом за озелењавње Града и научницима са Института за низијско шумарство и животну средину, у одржавању дрвећа примењују најсавременију технологију, како би њихову заштиту подигили на виши ниво – објашњава Егић. - При том, реконструкција Дунавског парка није једино унапређење парковских простора у Новом Саду. Уз подршку градоначелника Милоша Вучевића и Града очекује нас значајно сређивање Футошког парка, али и подизање три нове парковске површине. Уз подршку Министарства за заштиту животне средине, изградили смо заливни систем у Лиманском парку, а очекује нас још нових улагања.

Смештен у срцу града, између Дунавске улице, Булевара Михајла Пупина и Дунава, парк већ 127 година, на скоро шест хектара, представља зелену оазу за одмор, релаксацију и рекреацију Новосађана, пише у саопштењу предузећа. Таккође се истиче да је Дунавски парк 1895. године витална веза становника центра Новог Сада, али и осталих градских квартова с природом. Његово подизање започето је 1895. године и саставни је део старе Дунавске улице и старог дела града, па самим тим чини једну целину у смислу пешачких кретања и одабира материјала и мобилијара. Укупна површина је приближно 5,58 хектара, од тога на стазе отпада приближно 0.76 хектара. Пројектну документацију за парк израдио је др Ратибор Ђорђевић 1958. године, као изузетно место за тихи одмор и игру деце.       

И. Ба

Milan
03.02.2022 • 16:09
Savremeni zalivni sistem nikad nije radio to je bilo klasicno pranje para a sad sta god da uradite oko staza itd sve ce upropastiti ledena suma
Milan
03.02.2022 • 16:11
Dunavski park nikad nije bio u jadnijem stanju
Milan
03.02.2022 • 17:03
Ne objavljujete komentare zato vas vise ne citam
osvajači dolaze
03.02.2022 • 17:47
Samo je pitanje koja će se firma opariti i dobiti ovaj posao. Da pogađamo. Firma će biti iz srpske ili zakamuflirana sa lokalnm firmom iz Veternika.
EUR/RSD 117.2933
Најновије вести