Егзит вечерас отвара капије

НОВИ САД: Након годину дана ишчекивања, све је спремно за вечерашњу велику прославу јубиларног 20. Егзит фестивала, која ће се традиционално одржати на Петроварадинској тврђави под слоганом “Славимо живот”.
e
Фото: Exit festival

Две деценије постојања Егзита није се могла обележити лане због пандемије коронавируса, али, према речима организатора, наредна четири дана све ће бити надокнађено.

Као што су Егзтови почеци представљали мостове у региону након сукоба и ратова, тако ће и велика журка на Петроварадинској тврђави симболизовати поновно уједињење, слободу и победу.

Љубитеља Егзита из иностранства протекла два дана све је више у Новом Саду. Они су у разговору с нашом екипом казали да су изузетно узбуђени што ће након дужег времена имати прилику да се незаборавно проведу и да им је драго што је новосадски Егзит један од првих фестивала овог лета, те не чуди што имају велика очекивања.

Већина њих поседује дигитални зелени сертификат, као доказ да су вакцинисани или прележали коронавирус, а појединима није било тешко да јуче, зарад доброг провода, у Хали 1 Новосадског сајма ураде пи-си-ар тест. 


Шта очекујете од овогодишњег Егзита?

1. Милош Јањатовић, Нови Сад:

- Немам никаквих очекивања, осим што ћу се поштено нарадити сва четири јутра, дана и ноћи јер радим на Егзиту. Јако је топло, да будем искрен, једва чекам да се све заврши како би се одморио.

Фото: Dnevnik.rs

2. Шебил Вил, Тунис:

- Ово ми је други пут да долазим на Егзит и очекујем добар провод као и феноменално искуство. Урадио сам пи-си-ар тест и имам улазнице за сва четири дана. Омиљени извођачи су ми Девид Гета и Соломон.

Фото: Dnevnik.rs

3. Себастиан Хамел, Холандија:

- Ово ми је пети пут да долазим на Егзит и надам се доброј забави. Управо сам стигао у Нови Сад, а примио сам вакцину и немам страх од вируса. Нисам дошао због извођача, већ због атмосфере.

Фото: Dnevnik.rs

4. Марк Ван Уден, Холандија:

- Имам велика очекивања, будући да је реч о прослави јубилеја, двадесет година фестивала. Узбуђен сам што се Егзит уопште одржава - листа извођача је одлична, а безбеденосне процедуре нису компликоване.

Фото: Dnevnik.rs

Ј. В. и С. К-ч.


На Главној бини звезда прве вечери ће свакако бити ди-џеј Снејк, чији наступ се планира сат иза поноћи након свечане церемоније отварања јубиларног Егзита. Пре њега, на бину ће око 21 час изаћи популарна словеначка певачица Сенидах, након ње око 22 часа публици ће се поклонити један од омиљених диско рокендрол бендова, момци из панчевачког бенда “Буч Кесиди”, а потом око 23.15 сати следи рокендрол свирка загребачког састава “Хладно Пиво”.

Ко се не умори ђускајући испред Главне бине, може да посети и Денс арену, где ће атмосферу од 23 часа загрејати Илија Ђоковић, од 2 часа наступиће белгијска техно звезда Емили Ленс, од 4 часа планиран је наступ Шарлоте де Вит, која ће заменити Нину Кравиц, која је из здравствених разлога отказала наступ.

Бројну домаћу публику на Фјужн бини од поноћи забављаће Марко Луис, хип-хоп састав “Хелем најс”од 1.50 сати, те од 3 часа Сајси МЦ, потом од 4.10 Војко В. На Реге бини од 20 часова наступиће “Литл Шуја”, од 22 “Хербал квин”, а од 2.30 “Кило кило”, док ће на атрактивном Сајлент диско стејџу од 22 до 4 сати музику пуштати ди-џејеви Ричи Лагер и Фанки Моне.


Све под конац

Као и претходних година, Град Нови Сад се побринуо да Тврђава спремно дочека Егзиташе. По налогу Градске управа за грађевинско земљиште и инвестиције, поправљена су оштећења на саобраћајним површинама и металне капије код мостића.

Ради безбедности, са простора од тунела до паркинга демонтирани су стубићи који ће, након завршетка фестивала, бити враћени на првобитну локацију. Осим тога, замењене су неисправне сијалице јавне расвете, постављени су недостајући поклопци на стубовима, кварови на подземним кабловима, а на одговарајућим местима постављени су привремени рефлектори.

Радници “Градског зеленила” покосили су траву и орезали суве гране, а са Горњег платоа уклоњено је потпуно осушено стабло храста. На читавом простору Тврђаве спроведени су неопходни третмани против крпеља и комараца и, за потребе одржавања хигијене, детаљно је очишћен фестивалски простор, а опрано је и очишћено степениште које води на Тврђаву. Посетиоцима Егзита биће на располагању око 300 мобилних тоалета и 200 корпи за отпатке, а 60 корпи је постављено на Кеју и Варадинском мосту.


Ове године на Тврђави ће бити постављено 15 бина, на којима ће наступити бројни извођачи. Први наступи заказани су вечерас за 19 часова, а журка ће трајати до раних јутарњих сати.

Из Егзита су најавили новине када је реч о озвучењу. Први пут на подручју југоисточне Европе биће коришћен светски аудио систем ЛЕО, водеће америчке компаније „Мајер Саунд“, те је нових 24 звучника монтирано на мтс Денс арени. Систем је дизајниран да буде вишенаменски и погодан за различите музичке жанрове, од класичне музике, преко жестоког рока, све до електронске музике. Посебно је осмишљен и дизајниран да кристално чисто представи све инструменте – бас, саксофон, бубњеве, гитаре, али и глас, без преклапања и међусобне колизије.

Као један од најпоузданијих система озвучења данашњице, у последњој фестивалској сезони ЛЕО је био први избор бројних великих светских фестивала. Своју премијеру, 24 звучника „Мајер саунд ЛЕО“, у овом делу Европе имаће управо на Егзиту, на којем ове године наступају најпознатија имена електронских жанрова музике.

С. Ковач

EUR/RSD 117.3221
Најновије вести