Фејсбук група Covid 19 Novi Sad помоћ пацијeнтима

Први симптоми коронавируса, питања о изолацији или брига о најдражима суграђане ће одвести до „Фејсбук” групе „Covid 19 Novi sad”, где се, након укидања бројева који су се издавали током пријема у ковид-амбуланту на Новом насељу, од 26. новембра размењују информације о чекању, редовима, као и оне о отварању или затварању боловања.
s
Фото: Covid 19 Novi Sad

Заједно с администраторком Јеленом Плавшић, администраторка Гордана Белоцић свакодневно уређује групу и контролише проток свих релевантних информација.

– На групи „Covid 19 Novi Sad” се не деле савети, већ се трудимо да дајемо релевантне информације, колико то као администраторке постижемо – казала је Гордана Белоцић. – Сви подаци до којих пацијенти могу доћи се налазе на овој групи. Лекари су ту да лече, а ми да помажемо да се смањи притисак на њих док раде свој посао.

Различите „Фејсбук” групе и странице чији је Гордана Белоцић члан током претходне недеље преправљене су питањима у вези с редовима у ковид-амбуланти Дома здравља „Нови Сад”, што је нашој саговорници указало на потребу за заједничким местом где ће суграђани моћи да поделе информације везане за коронавирус.

– Новосађани би морали да контактирају с много људи и да располажу великом количином информација пре одласка у ковид-амбуланту, а овако смо упућени једни на друге, што за сада функционише доста добро – објаснила је Гордана Белоцић. – Ипак, надамо се решењу које ће бити систематичније на вишем нивоу од саморганизовања путем „Фејсбука”.

Неки од чланова „Фејсбук” групе предложили су прављење апликација које би им помогле при чекању, док су администраторке свесне тога да се тим решењем не обухватају сви суграђани јер многи не користе друштвене мреже, нити паметне телефоне.

– Најчешће добијамо питања која су везана за ред и чекање, а како група расте сваког дана, наглашавамо члановима да нико не може да им каже тачно када ће бити прозвани да не би закаснили, нити када да крену из домова – нагласила је Гордана Белоцић. – Дешава се и да информације на сајту „е-здравља” или путем СМС-а касне, а запослени који су позитивни на коронавирус морају да прикажу те резултате својим послодавцима. Такође се дешава и да се не добију потпуне информације, како то учинити, односно шта даље након првог прегледа.


Око 3.000 чланова

„Фејсбук” група „Covid 19 Novi Sad” има око 3.000 чланова, који су у њу укључени ради информисања или су већ прошли кроз процедуру прегледа и контроле. Суграђани који чекају у реду извештавају о групи која је прозвана, о томе колико је отприлике чекање на прегледе, када почиње дезинфекција, као и када почињу контроле, а када се завршавају. Дешава се и да данас не важи нешто што је до јуче било правило, те у групи нико не може да гарантује и процени време за које се стиже на ред, што се редовно наглашава у објавама на „Фејсбук” групи „Cpovid 19 Novi Sad”.


Како је казала, то је потпуно разумљиво, узевши у обзир оптерећење под којим је медицинско особље, али и чињеницу да су пацијенти често у шоку и не запамте све што им је можда речено. Она је такође казала да је сврха групе да се помогне и пацијентима и здравственом систему да издржи притисак који је створио коронавирус. Администраторка „Фејсбук” групе „Covid 19 Novi Sad” казала је да није упућена у то да ли медицинско особље зна за постојање групе.

– Подесила сам „Фејсбук” групу тако да објаве за нови дан крену око 7 ујутру, па су људи већ научили где треба да пишу и у које време – објаснила је Гордана Белоцић. – Новина је да од суботе постоје и објаве за ред за контролу коју је Дом здравља почео да примењује, тако да чланове групе сваког јутра чекају две нове објаве с датумом тог дана.  

Д. Андулајевић

 

 

V
12.01.2021 • 21:15
Grupa broji sad preko 10 hiljada članova.
EUR/RSD 117.5751
Најновије вести