Фестивал Синерџи од 5. до 12. новембра у Новом Саду

НОВИ САД: Други позоришни фестивал језичких мањина света „Сyнерџи“ биће одржан од 5. до 12. новембра у Новосадском позоришту/ Ујвидеки Сзинхаз.
rozic vencel
Фото: novisad.rs

Тим поводом, у Градској кући је одржана конференција за новинаре на којој су члан Градског већа за културу Далибор Рожић и директор Новосадског позоришта/Ујвидеки Сзинхаз Валентин Венцел најавили Фестивал.

Драго ми је што ове године имамо прилику да најавимо друго издање позоришног фестивала језичких мањина света, који је био део наше апликације за Европску престоницу културе, у Бриселу 2016. године и чији развој с великом пажњом и задовољством пратимо. Фестивал, јединствен по свом концепту, покренут је у нашем граду и представља новосадску причу, а истовремено има и димензију универзалности. Верујем да ће и ове године оправдати очекивања и да ће постати један од значајних и препознатљивих новосадских културних догађаја, а Град својом подршком подстиче стваралаштво језичких мањина света, изјавио је Рожић.

Директор Новосадског позоришта се захвалио Граду који, као оснивач омогућава постојање и опстанак Установе, али и подржава њене развојне пројекте, као што је фестивал „Сyнерџи“.

Прошле године, на првом Фестивалу окупили смо колеге из Астане, Букурешта, Скопља, Будимпеште, Болцана, с Крима... Ми на њих гледамо као на осниваче Фестивала. Ове године придружиће нам се колеге: Јермени из Турске, Мађари из Украјине и Румуније, Руси из Израела, Јевреји из Румуније, Словени из Италије и други, истакао је Венцел и додао како им је основна намера н да негујемо сличност у различитостима и да створе трајни облик могуће сарадње.

Нови Сад је спреман да буде средиште једне међународне асоцијације мањинских позоришта, да подржи наш заједнички рад и напоре да у овај свет, оптерећен супротстављеностима унесемо бар мало хармоније, међусобног разумевања, толеранције и лепоте, поручио је Венцел.

На овогодишњем Фестивалу наступиће позоришне трупе које се у својим срединама, на мањинском језику баве малим човеком затеченим у великом свету, са кризом идентитета, љубавним, социјалним, језичким, политичким и другим проблемима које има сваки човек. Публика ће имати прилику да види десетак необичних језичко - театарских комбинација: Словенце из Трста, Србе из Будимпеште, Русе из Тел Авива, Татаре из Буинска/Русија, Јевреје из Букурешта, Јермене из Истанбула, Мађари из Светог Ђорђа/Румунија и Берегова/Украјина. Фестивал започиње премијером копродукцијске представе „Вентилатор“, коју Новосадско позориште спрема са Гледалишчем Копер, а у оквиру Фестивала биће одржана дводневна конференција на којој ће бити формирана Асоцијација мањинских театара света.

Фестивал „Сyнерџи“  је део пројекта „Нови Сад -  Европска престоница културе 2021“.

EUR/RSD 117.0389
Најновије вести