(ФОТО) МИКИН ИЛЕГАЛАЦ Млади извиђачи из целе Србије обележили ДАН ОСЛОБОЂЕЊА НОВОГ САДА

Помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић отворио је манифестацију „Микин илегалац“ која се сваке године организује викендом који је најближи датуму обележавања Дана ослобођења Новог Сада, на Тргу слободе испред Градске куће.
n
Фото: novisad.rs

Манифестацију традиционално организује Одред извиђача „Мирослав Мика Антић“ из Новог Сада, кроз активности деце која се у оквиру програма „Микин илегалац“ упознају са историјом Новог Сада проналазећи знаменитости у граду које су у вези са ослобођењем Новог Сада. Циљ активности је обележавање Дана ослобођења Новог Сада у Другом светском рату којим се подсећа да слобода нема алтернативу.

- Као што ће се на сутрашњи дан, већ по традицији у Градској кући додељивати највиша градска признања, Октобарска награда и Новембарска повеља, тако ће и данас Одред извиђача „Мирослав Мика Антић“ обележити девети пут овај значајан историјски датум. Наш Нови Сад, на сутрашњи дан пре 79 година, после фашистичке окупације у којој је остао без 20.000 становника и био потпуно разорен, пробудио се у слободи, а јунаци коју су дали живот за свој град уснили су вечним сном - изјавио је Александар Петровић.

Фото: novisad.rs

Отворивши девету манифестацију „Микин илегалац“ Александар Петровић пожелео је свим учесницима из Новог Сада и целе Србије, пријатан боравак у Новом Саду, нова познанства,  дружење и уједно продубљивање пријатељстава.

Фото: novisad.rs

Ове године деца и млади су кроз активности „Микин илегалац“ имали прилику да се упознају са културним наслеђем Новог Сада и да се такмиче у играма спретности и извиђачким вештинама. Такмичари су решавали шифроване поруке, везивали чворове уз песму, сигнализирали, правили музичке инструменте од приручног материјала и проналазили илегалца својим извиђачким способностима.

Фото: novisad.rs

 

EUR/RSD 117.0731
Најновије вести